Arnhem

Nieuwsbrief april 2024

Terugblik AV en lezing Hans Kramer

 

Afgelopen 4 maart was weer de jaarlijkse Algemene Vergadering van onze afdeling. We hebben een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet wat altijd weer een leuk moment is. En we hebben afscheid genomen van Ans Hafkamp die zich vele jaren heeft ingezet voor onder andere de PR en de website en talloze leuke excursies. Voor mooie foto’s konden we altijd op Ans rekenen en dat was natuurlijk goed te zien aan onze prachtige programmaboekjes. Anne-Marie Speijers en Martin Keesen nemen een groot deel van de taken van Ans over en daar zijn we erg blij mee.
We hebben ook een beeldende terugblik laten zien over het afgelopen jaar en alle activiteiten die door de verschillende commissies zijn georganiseerd. Zonder de actieve leden in deze commissies was dit allemaal niet mogelijk geweest dus veel dank voor jullie inzet! En we kunnen altijd meer mensen gebruiken die het leuk vinden om hieraan mee te helpen.
Bij een Algemene Vergadering komt uiteraard ook altijd de financiële kant van onze afdeling aan de orde. De kascontrolecommissie heeft alle boeken kunnen bekijken en concludeerde dat alles goed in orde was. De penningmeester heeft vervolgens nog een toelichting gegeven over het afgelopen jaar en een vooruitblik naar de komende jaren. Gestegen kosten en de beperkte bijdrage die we van het landelijk bureau krijgen, betekenen dat we scherper op onze uitgaven moeten gaan letten. We hebben daarin ook in het afgelopen jaar al een paar stappen gezet en zullen dat ook in 2024 blijven doen. Daarnaast gaan we ook bekijken hoe we onze inkomsten kunnen vergroten door bijvoorbeeld subsidies.

Na de Algemene Vergadering was het tijd voor de lezing van Hans Kramer. De zaal zat flink vol. Hans had een mooi verhaal over enerzijds de geschiedenis en werkwijze op de kwekerij en anderzijds natuurlijk ook veel informatie over allerlei planten. Hij legde onder meer de focus op planten die goed gedijen in ons veranderende klimaat en ook interessant zijn voor diverse insecten. In de pauze en na afloop maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om de meegebrachte planten te kopen.
Hans kondigde ook aan dat de Hessenhof eind september een lezing organiseert over biodiversiteit en uitheemse planten en met Piet Oudolf. Hou de site van de Hessenhof in de gaten voor meer informatie.

Aankondiging ruilbeurs op zaterdag 6 april voor leden

Op zaterdag 6 april is er weer een ruilbeurs voor leden. Tussen 15.00 en 17.00 uur is iedereen van harte welkom om planten, boeken, gereedschap, zaadjes etcetera van eigenaar te laten verwisselen.
Datum zaterdag 6 april
Tijd 15.00 – 17.00 uur
Locatie Bij Diana de Sain, Isidorusweg 1A in Huissen

Aankondiging Werken in de Steile Tuin 13 april (reservedatum 20 april)

Onder leiding van Rudi Gies van de gemeente Arnhem gaan we aan de slag met het onderhoud van de Steile Tuin in Park Sonsbeek. Rudi start om 10.00 uur met de uitleg over het opnemen, vermeerderen en weer terugplanten van vaste planten. De planten die na het vermeerderen overblijven, worden na afloop verdeeld onder de deelnemers. Om 10.30 uur starten we met de werkzaamheden. Er is licht en zwaar werk. Koffie, thee, sap en water zijn aanwezig. Tussen de middag is er een lunch waarvoor je je moet opgeven. Bij erg slecht weer wijken uit naar de reservedatum. Je wordt per e-mail op de hoogte gehouden na aanmelding.
Ook niet-leden van Groei&Bloei zijn van harte welkom om mee te helpen!
Graag meenemen: snoeischaar, spade, handschep, tuinmes, emmer, werkhandschoenen en plastic zakken als je planten mee wilt nemen.

Datum zaterdag 13 april, reservedatum zaterdag 20 april
Tijd 10.00/10.30 – 15.00 uur
Locatie Steile Tuin van Park Sonsbeek, Arnhem
Opgeven bit.ly/steiletuin2024
Prijs deelname is gratis

Aankondiging excursie ‘ Voorjaarsbollen kijken’ in de tuin van Jelle Grintjes op 2 mei

In de zomer van 2022 hebben we al eens een bezoek gebracht aan de tuin van tuinontwerper Jelle Grintjes in Herwen. Hij heeft hier in 2021 opnieuw een tuin ingericht naar het ontwerp van zijn voormalige showtuin in Tolkamer. In het voorjaar wil hij al veel kleur in de tuin en dat laat hij zien met diverse bollen. We zijn zeer benieuwd naar zijn voorjaarstuin!
Dit is een excursie met eigen vervoer.
Verzamelen Shell-station Bakenbergseweg Arnhem
Tijdstip 13.00 uur vertrek
Kosten Reiskosten – nader te bepalen
Entree leden: €7,00 per persoon
Entree niet-leden: €9,50 per persoon
Aanmelden Uiterlijk vrijdag 14 april 2024

Opgave voor excursies:
Bij voorkeur per mail aan: arnhem.excursies.groeienbloei@gmail.com
Graag duidelijk je naam, adres, mobiele telefoonnummer en lidmaatschapsnummer vermelden en of er een partner/huisgenoot of introducé(e) meegaat.
Daarnaast vermelden of je met eigen auto gaat en of je anderen wilt meenemen, en hoeveel personen je mee kunt nemen.
Deelname gaat in volgorde van aanmelding.
N.B. Als je bij een excursie (toch) besluit om op eigen gelegenheid te gaan, wil je dit dan vooraf melden, omdat wij anders voor niets op je blijven wachten.
Betalen voor excursies:
Je bankbetaling voor de excursie dienen te worden gestort op rekeningnummer
NL66 INGB 0001 0198 54 ten name van KMTP afd. Arnhem e.o. onder vermelding van naam, lidnummer en datum excursie.

Aankondiging workshop 11 mei ‘Creatief vlechten met wilgentenen’

Onder leiding van Jac de Cock gaan we kleinere vlechtwerken maken. Je mag kiezen uit een aantal voorbeelden die Jac meeneemt, zoals een vogelvoedermandje, zonnebloem, winkerkoning-nestje, paasmandjes, etcetera. Gedurende de drie uur zijn (afhankelijke van de moeilijkheidsgraad) meerdere vlechtwerken mogelijk. Uiteraard zorgt Jac voor wilgentenen, mallen en gereedschappen. Voorbeelden zijn te vinden op arnhem.groei.nl
Datum Zaterdag 11 mei
Tijd 13.30 – 16.30 uur, inloop vanaf 13.15 uur
Locatie In Arnhem, wordt nader bekend gemaakt
Opgeven bit.ly/wilgentenen2024
Prijs leden Groei&Bloei Arnhem e.o. €18,00
Niet-leden €21,00

Uit eigen tuin

Floor ten Brink schreef deze keer de bijdrage voor ‘Uit eigen tuin’.
We hebben een kleine tuin waar ik lekker met plantjes en struiken in de weer ben, stekken maak en bloemen zaai. Ik probeer zo veel mogelijk inheemse planten in te tuin te hebben, tuinier zo ecologisch mogelijk en gebruik geen gif. We hebben veel vogels, insecten, padden en soms eekhoorns en egels in de tuin. Ik moestuinierde in potten op het balkon om het de slakken iets lastiger te maken om bij de groenten te komen. Sinds kort hebben we een moestuin in de buurt, dus dat is een nieuw avontuur. Van moestuinieren in wat bakken naar moestuinieren in de volle grond en in een kas in een moestuin. Vorige week heb ik al peper, paprika, aubergine, tomaten en tuinbonen voorgezaaid. Hopelijk wordt het in maart goed weer en kan ik dan al in de volle grond zaaien.
Ik ben nu dus vooral geïnteresseerd in van alles over moestuinen. Maar ook in bloemen die plagen tegengaan en/of nuttige insecten aantrekken.
In de bakken op het balkon paste ik al wisselteelt toe en dat wil ik voortzetten 'in het groot'.
De moestuin is grofweg 7,5 x 30 meter, de bedden 4,5 x 18,5 meter. Een stuk van ongeveer 2 x 2 hebben we 'gereserveerd' om te verharden; daar willen we een permanente opstelling voor maken voor de telescoop. Het is relatief donker in de moestuin, dus we hopen daar meer sterren en planeten te kunnen zien dan in de tuin, onder de lantaarnpalen.
De vorige eigenaar vertelde dat er eigenlijk weer eens een laag compost op de bedden moest; dat had hij al een paar jaar niet gedaan. Dus we hebben 4 kuub compost besteld (bij 123natuurproducten.nl; prachtige, rulle, schone, diepzwarte compost). Dat kwam in twee zakken van elke 2 kuub. Op een pallet waren de zakken hoger dan ik (1,62 meter). Dus op een trap ernaast staand, hebben we de compost in de kruiwagen geschept. Bijna 3 kuub ligt op de bedden, de rest op de composthoop voor later gebruik.De vorige eigenaar vertelde dat er eigenlijk weer eens een laag compost op de bedden moest; dat had hij al een paar jaar niet gedaan. Dus we hebben 4 kuub compost besteld (bij 123natuurproducten.nl; prachtige, rulle, schone, diepzwarte compost). Dat kwam in twee zakken van elke 2 kuub. Op een pallet waren de zakken hoger dan ik (1,62 meter). Dus op een trap ernaast staand, hebben we de compost in de kruiwagen geschept. Bijna 3 kuub ligt op de bedden, de rest op de composthoop voor later gebruik.

Ik heb nu 7 bedden gemaakt van elk 2 meter, met een tussenruimte van ongeveer 70 centimeter. Dat is groot genoeg voor mij om op te knielen en dan kan ik makkelijk 1 meter ver rijken om bij de planten te kunnen komen. Het bed ter hoogte van de telescoopopstelplaats is kleiner. Ik heb meer dan genoeg ruimte voor groenten in de andere 6 bedden en ik wil ook een wisselteelt met 6 bedden maken. Dat kleinere bed ga ik gebruiken voor bloemen. In de andere bedden wil ik ook bloemen tussen de groenten zaaien. Ik heb in de tuin bij het huis ook allemaal bloemen en planten die insecten aantrekken en in de zomer zoemt het altijd gezellig van de insecten. Dat wil ik in de moestuin ook; veel insecten die de bloemen bestuiven. En die vervelende beestjes opeten en op hun beurt gegeten worden door andere dieren.
Ik ben redelijk 'diervriendelijk', maar er zijn grenzen. Dus hebben we muizengaas om de groentebedden gezet. Dat is heel fijnmazig gaas dat muizen en slakken tegen schijnt te houden. Ik had stevige stokken nodig om het gaas omheen te spannen en aan vast te zetten. Tonkin-stokken leken me niet sterk genoeg en houten palen vind ik grof en had ik niet. We proberen materialen te hergebruiken en dus keek ik om me heen wat ik kon gebruiken: stevige stokken die niet roesten of snel wegrotten. We hadden nog een paar oude Nordic-Walkingstokken en oude skistokken staan en van een vriend kregen we nog een paar. Op internet vond ik vier paar langlaufski's met stokken. Bij elkaar genoeg om rond de bedden te zetten en het muizengaas aan vast te zetten. Het ziet er best vrolijk uit. De ski's en stokken die over zijn, gebruik ik straks om planten in te laten klimmen. Van de stokken heb ik de plastic kapjes aan de onderkant weggezaagd zodat ik ze makkelijk in de grond kan prikken. De handvatten heb ik laten zitten; dat zijn prima 'oogbeschermers' aan het eind van de stok. De bindingen van de ski's gebruik ik om gereedschap aan op te hangen.

We kregen de tuin half december, dus het is heel interessant om te zien wat er allemaal opkomt. Soms leuke planten, zoals vingerhoedskruid, maar soms ook heel vervelende planten. Aan de kopse kanten van de tuin zitten grote plakkaten met zevenblad. Het zit ook tussen de wortels van oude bessenstruiken en fruitbomen; daar kan ik niet goed bij. Het is een utopie om te denken dat je zevenblad kunt bestrijden als het tussen plantenwortels zit. Maar ik probeer het wel terug te dringen en in toom te houden. Met een handvorkje ben ik druk in de weer. Ik heb al twee cementbakken vol weggehaald. Ach, met een zonnetje erbij, roodborstjes en merels die komen kijken wat ik doe en allemaal fluitende en kwetterende vogels op de achtergrond, is het niet eens heel erg. En ik zie meteen dat er heel veel wormen in de grond zitten en dat is prettig.
Als mensen handige tips hebben voor het bewaren van groenten, hoor ik dat graag.
Een kennis van me gaf de tip om over kolen een groentennetje (zoals die van AH) te doen. Dan kunnen er geen vliegen bij en blijft de kool mooi gesloten.

Floor ten Brink uit Oosterbeek

Fotowedstrijd ‘Jong in het park’

In het kader van 125 jaar Sonsbeek als gemeentelijk park organiseert de vereniging ‘Vrienden van Sonsbeek’ een fotowedstrijd.
Deelname staat open voor iedereen. Alle informatie over de wedstrijd kun je vinden via onderstaande link en rechtstreeks op de website van Vrienden van Sonsbeek.
vriendenvansonsbeek.nl/fotowedstrijd/

Lezing Groen Arnhem LIVE over biodiversiteit in de stad

Op 16 mei organiseert Groen Arnhem LIVE weer een mooie lezing, deze keer over ‘Andere Arnhemmers’ biodiversiteit in de stad. De spreker is nog een verrassing maar het belooft een hele boeiende avond te worden.
Datum Donderdag 16 mei
Tijd 20.00 uur begint de lezing,
inloop vanaf 19.30
Locatie Molenplaats Sonsbeek in Arnhem
Prijs gratis