Arnhem

Kwekerij en Tuin De Boschhoeve

www.boschhoeve.nl

 

Te midden van weidse landbouwakkers en enorme loofbomen ligt achter de oude boerderij een grote gevarieerde boerderijtuin met kleurrijke zomer- en herfstborders, schaduwlaantje en boomgaard met voorjaarsbollen. De verrassing is de decoratieve inspirerende moestuin waar bijzondere groentes zijn gecombineerd met bloemen, waaronder veel (zomer)bollen.

In de kwekerij bestaat ons assortiment uit stoere en makkelijke planten die we ook in eigen tuin hebben toegepast. In de moederplantenbedden is goed te zien hoe planten uitgroeien. Naast vaste planten zijn we dol op bollen; van sneeuwklok tot dahlia, op onze website vind u plantenlijsten. Daarnaast is in het zomerseizoen ook onze prachtige pluktuin open.
De grote landbouwschuur herbergt de tuinwinkel, theeschenkerij en brocanteafdeling. In de theeschenkerij ontvangen we regelmatig groepen en worden verschillende workshops georganiseerd. Daarnaast kennen veel mensen ons van de jaarlijks terugkerende tuin & plantenactiviteiten waarvan het Sneeuwklokjes feest wel het bekendst is.
Dit alles is mede mogelijk door de inzet van vele vakbekwame en enthousiaste vrijwilligers.

ACTIVITEITEN 2022 

- Sneeuwklokjesfeest do. 10, vr. 11 en za. 12 februari van 10.00 - 16.00 uur.

Dit lentefeest is inmiddels uitgegroeid tot een must voor iedere liefhebber van bloeiende voorjaarsbollen, maar natuurlijk vooral van sneeuwklokjes. We hebben gespecialiseerde collega-kwekers uitgenodigd, met een uitgebreide collectie aan sneeuwklokjes, bijzondere bolgewassen en voorjaarsbloeiende heesters en vaste planten.

In de schuur is veel plaats ingeruimd voor kramen met ‘galanthofilia’: variërend van sneeuwklokjes van wolvilt, wenskaarten, botanische tekeningen, servetten, Engels servies, vaasjes, glaasjes en truien met sneeuwklokjes en sieraden. In de tunnelkas vindt u voorjaarsbloemwerk, de eerste viooltjes en primula’s maar ook onze collectie pioenen en voorjaarsbloeiende heesters.

Kwekers: Cathy Portier (B.): sneeuwklokjes, Helleborus en alpineplanten, Gert-Jan van der Kolk: Engelse sneeuwklokjes, kwekerij Valckenhof : biologisch geteelde inheemse bomen en heesters, Gärtnerei Pflanze und Co: cyclamenspecialiteiten,      kwekerij Boomkroon: fruitbomen van historische rassen.

De Boschhoeve biedt sneeuwklokjes, veel verschillende stinzenplanten, bijzondere voorjaarsbollen, witbloeiende narcissen en vroeg bloeiende bosplanten, pioenen, voorjaarsbloeiende heesters van Rein en Mark Bulk.
De zadenrekken zijn weer gevuld en de gaasbakken liggen vol zakken met onze favoriete zomerbollen. Waaronder een grote collectie dahlia’s in zachte, diepe of flamboyante kleuren, met ook dit jaar een flink aantal nieuwe cultivars.

De tuin zal bij goed weer open zijn, in de boomgaard, enkele borders en het voorjaarslaantje zijn meer dan 350 verschillende sneeuwklokjes aangeplant. De entree voor het Sneeuwklokjesfeest bedraagt  € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis. 

- Open Sneeuwklokjesdagen: vr. 18, za. 19 februari en vr. 25, za. 26 febr. Open tuin en verkoop van sneeuwklokjes en andere voorjaarsbollen. De toegang is deze dagen gratis.

 

- Open Voorjaarsdagen in april.

Ruim 30 jaar bollen planten resulteert inmiddels in een lentetuin vol bloei, kleur en geur. Graag laten we iedereen in het weekend mee genieten van deze kleurrijke voorjaarsexplosie. In de moestuinbedden, de schaduwtuin, de boomgaard en het grote grasveld zijn veel soorten narcissen, tulpen en blauwe druifjes, sneeuwroem en sterhyacinten, hondstanden, kievietsbloemen en bosanemonen te bewonderen. Grote potten vol bloeiende bollen staan op strategische plekken verspreid in de tuinen.

Welkom in de tuin in april op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, en ook op 2e Paasdag. Gratis toegang.

 

- Lentemarkt za. 23 april van 10.00 - 17.00 uur.

Het voorjaar is wel ons favoriete seizoen. De grond wordt warmer, er kan weer prima geplant worden. En er valt uit zoveel te kiezen! Vrolijk bloeiende voorjaarsbollen en bosanemonen, bloeiende (schaduw-)planten, prachtige bladplanten en natuurlijk zomerbollen. We hebben de volgende kwekers uitgenodigd: Hein en Corinne Meeuwissen: zomerbloeiende bollen en knollen en bossen tulpen van het land, Hermien Challa: kleinboemige gladiolen, Leslie Leijenhorst: historische bloembollen, kwekerij Alpine Garden Plants: primula’s en bijzondere rotsplanten, kwekerij Suja Plant: exotische en ‘halfzachte’ planten, Anke Pols: lentebloemen en de eerste kruidenplanten van het seizoen. De Wolfskuil brengt honing mee, Reinier Veldhuyzen komt met mooie metalen vogels en andere dieren en Hein Scholma met Scandinavische vogelvoederhuisjes.. Vrije toegang.

 

- Meimarkt za. 28 mei van 10.00 – 17.00 uur.

Tijdens deze tuinmarkt staan het erf en de boomgaard vol kramen en stands met allereerst natuurlijk heel veel tuinplanten, maar daarnaast ook mooie, lekkere of functionele tuinartikelen. Denk hierbij aan potten en keramiek, olijfolie, jam, honing en sappen, plantensteunen, tuingereedschap en meststoffen, tuintijdschriften.
Marie Mul
: kunstenaar en illustrator met bedrukte kussens, (textiel-)prenten en kaarten, Huub Kistemaker: hovenier en kunstenaar: plantaardige prints, ByParis: handgemaakte sjaals,  José Arts: prachtig beschilderde linnen en zijden stoffen en Janneke Versluis maakt ecoprints van bloemen en planten op natuurlijke stoffen, Ton van Wey: wilgenteenvlechter.

In de kleine schuur is een expositie van schilderijen van herinnerings- en huwelijksbloemen van Cathrin Boer Remy.
Collega-kwekers: kwekerij Rozenrijk: rozen in grote pot, kwekerijSchipper: bijzondere eenjarigen en salvia’s, Anke Pols: kleurrijke groenten, kruiden en bloemen voor de mooie moestuin, Hein en Corinne Meeuwissen: zomerbollen en –knollen,  kwekerij Ekkelboom: alpine- en schaduwplanten, kwekerij De Vinkentuin: romantische planten,  kwekerij Alpine Garden Plants: zeldzame rotsplanten en mini hosta’s, Hostadroom: hosta’s in vele soorten en maten, kwekerij Bijenkans: biologische bijen- en vlinderplanten uit de volle grond,  Bart Wortelboer: bijzondere schaduwplanten, Deborah Megens: eetbare planten uit de natuur en Julia Voskuil: tuinboeken. Manuela Will: culinaire rozenspecialiteiten.

Bij de Plantendokter kunt u terecht met al uw vragen over plantenziektes. Entree € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis.

 

-Tour de Brocante vr. 10 en za. 11 juni van 10.00 tot 17.00 uur.

Twee dagen lang wordt De Boschhoeve omgetoverd tot een Franse brocantemarkt: het plein staat vol brocanteurs met een zeer gevarieerd aanbod. Van nostalgische voorwerpen uit grootmoederstijd, antiek en brocante uit binnen- en buitenland, tot allerhande curiosa. Met een landelijke Engelse sfeer of de Franse slag, romantisch en verfijnd of stoer, voor elke smaak is wel iets te vinden.
Het plantenaanbod op de kwekerij is weer op volle sterkte en in de pluktuin kunnen reeds de eerste boeketjes geplukt worden.                                                                                  
De tuin is geopend voor de bezoekers en in de theeschenkerij kunt u terecht voor koffie en thee met zoete of hartige versnaperingen. De organisatie is in samenwerking met Tineke van der Maas van De Engelse Serre. Gratis entree.

 

- Dahlia dagen vr. 1 en za. 2 juli, vr. 9 en za. 10 juli van 10.00 – 17.00 uur.

Van de lang doorbloeiende zomerbollen genieten we ieder jaar weer intens. We kweken een mooie collectie van deze bollen/knollen op in grote potten. Ze beginnen in juli te bloeien of tonen nu hun veel belovende knoppen. Er is uitgebreid keus uit, veelal donkerbladige, dahlia’s, verschillende grote en kleine Eucomis soorten, Crocosmia’s variëteiten, Oxalis, chocoladecosmos en begonia’s. In de grote schuur bevinden zich de stands met brocante van De Boschhoeve en het serviesgoed en glaswerk van Tineke van der Maas (De Engelse Serre). Vrije toegang.

 

- Zomerbloemenfestijn vr. 29 en za. 30 juli, vr. 5 en za. 6 augustus van 10.00 - 17.00 uur.

Een vrolijk zomerfeest met een hoofdrol voor de vele kleurrijke zomerbloemen die we kweken. De decoratieve moestuin en de grote pluktuin zijn op dit moment op hun hoogtepunt. Ook de borders langs het grote grasveld staan in volle bloei.   

Iedereen kan naar harte lust zelf plukken in de moederbedden en in de sfeervolle pluktuin. Een tuin vol met bloeiende vaste planten voor de snij en onvolprezen eenjarigen als zinnia’s in vele kleuren, cosmea’s, lavatera’s, gele en witte dille, dahlia’s, zonnebloemen, afrikanen, leeuwebekken en sierlijke grassen. De toegang is deze dagen gratis.
 

- Dahlia Spektakel za. 27 aug. en zo. 28 aug. van 10.00 – 17.00 uur.

Open tuinenweekend van vier tuinen met ieder een eigen karakter in Leusden (Sint Hubertushof en de tuin van Marieke Nolsen), Barneveld (De Beukenhof) en Wolfheze (De Boschhoeve). De gemeenschappelijke factor is het inspirerende gebruik van dahlia’s. In veel verschillende variëteiten en kleuren stelen ze de show in de borders, moestuin of pluktuin van elke deelnemende tuin. In onze eigen pluktuin werden met het oog op dit weekend meer dahlia’s aangeplant, geweldig om daar een mooi boeket van te kunnen plukken. Entree € 3,= per tuin, incl. koffie of thee.
 

- Oogstfair za. 10 september van 10.00 – 17.00 uur.

Onze sfeervolle oogstfair is de laatste tuinmarkt van dit seizoen. In een nog volop bloeiende tuin versieren we elk jaar de moestuin rijkelijk met een deel van de oogst van afgelopen seizoen. Kom vooral kijken en genieten in deze moestuin en voelen, proeven en ruiken in de boomgaard en op  het erf bij de kramen vol met heerlijkheden als: jams en chutneys, smakelijke bessen en aardappelen, appels van oude rassen, honing, kaas en wijn, eetbare planten en tuinboeken. Bovendien vindt u op de markt sieraden, wollen kleding en viltproducten, prachtig herfstbloemwerk van Anke Pols, plantensteunen, potten en zaden, tuingereedschap, Engelse serviezen en brocante, wenskaarten, illustraties en botanische tekeningen, tuinkunst en tuintijdschriften. Corinne en Hein Meeuwissen nemen zakken vol bollen en knollen en vele bruikbare adviezen mee.  
Bij de Plantendokter kunt u terecht voor raad en daad bij ziekten en plagen in uw tuin.
U bent nog welkom in de pluktuin voor het plukken van een herfstboeket. Entree € 4.= , kinderen tot 12 jaar gratis.

 

- Tableware & flowers vr. 7 en za. 8 okt. van 10.00 - 17.00 uur.

Serviezendagen van De Engelse Serre van Tineke van der Maas in samenwerking met De Boschhoeve. Sfeervol gedekte tafels met een unieke collectie oud en antiek serviesgoed, bijpassende tafelkleden, glaswerk en bestek. De serviezen zijn zowel compleet als in onderdelen te koop. De brocanteafdeling van De Boschhoeve is aangevuld met nieuwe vondsten uit Frankrijk. Herfstkransen, kruidentoefjes en bloemwerk en grote kannen met boeketten uit de pluktuin brengen extra sfeer aan het geheel.

Bij goed weer zijn de pluktuin en de privétuinen nog te bezoeken. In de theeschenkerij: koffie en thee, verrukkelijke taarten en tulbanden, scones, hartige taart, soep en broodjes. Toegang gratis.

 

- Lunch en high tea, feesten, workshops en pluktuin.

In de tuin of de theeschenkerij kan voor groepen een lunch of high tea verzorgd worden. Wellicht een origineel idee voor een vrienden-, tuinclub- of bedrijfsuitje, een familiefeest of een dagexcursie (kijk voor ‘dagje uit’ tips op onze website).  

Anke Pols organiseert seizoensgebonden bloemschikworkshops, vol mooie materialen uit eigen tuin en kwekerij.

Van eind juni tot oktober is de pluktuin (met o.a. keus uit heel veel kleurrijke eenjarige zomerbloemen en dahlia’s) geopend op vrijdag en zaterdag. Vanaf juni zijn ook kant-en-klare tuinboeketten te bestellen bij Anke Pols.