Arnhem

Zaterdag 22 juni 2024 - Dagexcursie naar diverse tuinen in West-Brabant

We gaan deze dag 3 bijzondere tuinen bezoeken.

We beginnen de dag bij Blooming Business.

De privétuin van Joyce Oomen die zich heeft gespecialiseerd in wisselbeplanting. Een uitgekiende selectie van een- en tweejarige planten, al dan niet in combinatie met vaste planten, staat garant voor langdurige bloei. Zij maakt de beplantingsplannen voor parken, evenemententerreinen, openbaar groen, dierentuinen, enzovoorts. Bent u onlangs nog in de Efteling geweest? Dan zijn de door haar aangelegde kleurrijke borders u vast en zeker opgevallen.
Een gedeelte van haar eigen tuin is gereserveerd voor het uitproberen van nieuwe combinaties. Zij kan ons hier een groot aantal planten uit het sortiment in verschillende kleurschakeringen laten zien en vertellen waar je zoal op moet letten als je van het vroege voorjaar tot diep in het najaar van een mooie border wilt kunnen genieten.
Ook de rest van de tuin mogen we bekijken met o.a. de natuurlijke gezuiverde zwemvijver.

 

De volgende tuin op het programma heeft een geheel andere stijl. We gaan terug in de tijd bij de prachtige boerderij de Jorissenhoeve.

Er staan nog hele oude bomen maar er zijn ook veel nieuwe borders aangelegd. Begin juni bloeien er de Engelse rozen aangevuld met vaste planten met als laatsten de asters. De brandvijver is in ere hersteld. De oude drinkputten zijn er nog maar nu begroeid met gras. Er is een moestuin met (vergeten) groente en fruit.

Rondom de tuin is een haag geplant met verschillende heesters, bladplanten en struiken met sierbessen. In het naastgelegen weiland, wat bij het landgoed hoort, lopen nog wat Lakenvelders rond waarmee je zeker het gevoel van het boerenleven krijgt.

In de stal krijgen we koffie en hier is ook de zelfgemaakte confiture te koop, natuurlijk van fruit uit eigen tuin.

Tenslotte bezoeken we de tuin van tuinarchitect Albert Tielens.

Op dit stuk grond van 2,5 ha. Kon hij veel van zijn tuinideeën vormgeven. Lijnen, structuur en water spelen hier een belangrijke rol.
De lijnen vinden we bijvoorbeeld in de hagen, vaak van planten waarvan je niet direct zou verwachten dat ze als haag gebruikt kunnen worden. Let ook eens op de dubbele hagen, bij onze zuiderburen heel gebruikelijk maar bij ons zie je dat veel minder. De laan met de Annabellen zal er in juni prachtig bij staan.

Omdat de eerst aangelegde zwemvijver na een paar jaar niet meer als zodanig kon worden gebruikt, werd er een nieuwe aangelegd waar nog vrijwel dagelijks in wordt gezwommen. Het water wordt gereinigd met een helofytenfilter.

We wandelen met Albert door de tuin en hij zal ons vertellen over alle verschillende tuindelen, het planteneiland, de moestuin, de mix-border, enzovoort.
Als we rond zijn geweest, sluiten we het bezoek af met een kopje koffie of thee en wie wil, kan dan nog even een kijkje nemen in de woonwinkel van zijn vrouw Marjan.

De prijs van deze dagtocht bedraagt € 57,50 voor leden bij minimaal 30 deelnemers en € 62,50 voor niet-leden.

Breng gerust een introducé mee om gezellig samen van deze dag te genieten.
Dit is inclusief het vervoer per comfortabele touringcar, de entree van de tuinen en een aantal keren koffie en thee gedurende de dag.
Je dient zelf voor een lunchpakketje te zorgen.

Opstapplaats/vertrek8.00 uurLocatie wordt later bekend gemaakt 

Kosten: voor leden € 57,50 / niet-leden € 62,50

Aanmelden: Uiterlijk vrijdag 10 mei 2024

Voor de eendaagse excursie per bus op 22 juni 2024 geldt:

- Opgave vóór 10 mei 2024. Je bent ingeschreven als de betaling op de rekening is bijgeschreven.

- Kosteloos annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor vertrek.

- Bij annulering in de voorlaatste week is men 50% van de reissom verschuldigd.

- Bij annulering in de laatste week is geen restitutie meer mogelijk. Men mag te allen tijde voor een vervanger zorgen.

- Overboeking van het verschuldigde bedrag dient uiterlijk 10 mei 2024 te geschieden op  
  rekeningnummer  NL66 INGB 0001 0198 54 t.n.v. KMTP afd. Arnhem e.o. onder vermelding van naam, lidnummer en ‘Dagexcursie 22 juni 2024’