Arnhem

 

NIEUWSBRIEF – juni 2024

 

Terugblik excursie naar de tuin van Jelle Grintjes
Op donderdagmiddag 2 mei hebben we met een groep van 11 de tuin van Jelle Grintjes in Herwen bezocht. Omdat het voorjaar zo hard ging, hadden we vooraf al contact gehad met Jelle om te horen hoe de tuin erbij zou staan. De tulpen bleken inderdaad al uitgebloeid maar de alliums en cammassias stonden er prachtig bij. Afbeelding met buitenshuis, hemel, gras, plant Automatisch gegenereerde beschrijving

De tuin ligt onderaan de dijk en was tot een paar jaar geleden nog een gewoon weiland. Nu is het een prachtige landschapstuin met veel vaste planten en bollen volgens de methode van de Dutch Wave. Jelle heeft wel erg last gehad van de afgelopen natte maanden wat veel van de bollen niet hebben overleefd. 

Jelle heeft ons zelf rondgeleid en veel verteld over alle planten, zijn experimenten met lavasteen om vocht beter in de grond te houden en de manier waarop de tuin door de seizoenen heen steeds weer verandert. Wij hebben nu vooral een voorjaarstuin gezien, maar verder in het jaar nemen allerlei andere planten het over waardoor de tuin weer een hele andere aanblik krijgt. Eigenlijk moeten we dus nog een keer terug over een aantal weken. De showtuin is elke vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken in de maanden mei t/m september van 10.00 tot 16.00.

Na afloop van de rondleiding hebben we in de schaduw (het was een hele warme dag) op het verhoogde terras nog genoten van wat te drinken en het mooie uitzicht. En een paar deelnemers hebben ook het boek van Jelle gekocht, uiteraard gesigneerd door de schrijver zelf!
Afbeelding met buitenshuis, plant, hemel, vegetatie Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met buitenshuis, hemel, gras, plant Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Terugblik workshop creatief met wilgentenen vlechten
Op zaterdag 11 mei hebben 14 deelnemers in de zonnige, bloeiende tuin van Hilda mooie vlechtwerken gemaakt. Jac de Cock gaf de workshop, met hulp van Roswitha en Anton. Er zijn windvangers, bloemen, mandjes en winterkoningnestjes gemaakt. We hebben veel geleerd over verschillende vlechttechnieken en gingen allen zeer tevreden huiswaarts.

Afbeelding met kleding, buitenshuis, persoon, schoeisel Automatisch gegenereerde beschrijving

Terugblik excursie de Tuinmuze en kwekerij Aaldering de Stek

 

Afbeelding met boom, buitenshuis, plant, gras Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met buitenshuis, wolk, hemel, gras Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met buitenshuis, plant, Bodembedekker, struik Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met plant, bloem, buitenshuis, gras Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met plant, bloem, Vingerhoedskruid, buitenshuis Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Verslag commissie-uitje 

Jaarlijks organiseert het bestuur een commissie-uitje voor vrijwilligers van de afdeling. Dit jaar gingen we op woensdagavond 15 mei naar kwekerij van der Velde in Heerde, waar we onder leiding van Esther van der Velde eerst de fijne kneepjes van het vullen van een hanging basket leerden. Esther introduceerde het gebruik van bruine schapenwol in de basket in plaats van een kokosvel, leerde ons handigheidjes van plantenschikking en liet wat kleurcombinaties zien. Daarna werden we ‘losgelaten’ in de eenjarigen-kas om 9 plantjes uit te zoeken. Denk dan aan 13 stralende vrouwen en een man die haast door de kas zweefden, alles was mooi, maar welke combinatie is het mooist? Oh, wat is kiezen moeilijk. Daarna aan de slag met het vullen van de basket. Dat valt heus niet mee. Tegen negen uur reden we met volle auto’s terug naar huis. Allen met een mooie basket en de droom van een volle en kleurrijke hanging basket komende zomer.

Afbeelding met kleding, persoon, person, schoeisel Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met persoon, kamerplant, kleding, bloempot Automatisch gegenereerde beschrijving


Afbeelding met kleding, schoeisel, persoon, gebouw Automatisch gegenereerde beschrijving

   
Afbeelding met gebouw, kleding, schoeisel, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving
 

Mededeling workshop ecoprinten

Op 29 juni staat de workshop ecoprinten ingepland en deze is al helemaal vol. Aanmelden kan dus niet meer.

 

8 en 9 juni Plantenfestijn AppelternAfbeelding met Graphics, grafische vormgeving, Lettertype, Kleurrijkheid Automatisch gegenereerde beschrijving

In de laatste paar nummers van Groei&Bloei is al veel aangekondigd over het plantenfestijn bij Appeltern op 8 en 9 juni. Het thema van deze dagen is ‘kleurrijk’. En dat staat voor meer dan bloemkleuren alleen. Kleurrijk staat ook voor de vele manieren waarop je planten kunt toepassen. Bij kleurrijk denk je direct ook aan de veelheid van geuren, de manieren waarop zintuigen geprikkeld kunnen worden en het scala aan insecten wat geboeid wordt in het gevarieerde plantenrijk. Als kweker kun je heel kleurrijk zijn. Zelfs groenblijvende planten zijn kleurrijk. De tientallen manieren waarop bloemen verwerkt worden in decoraties en werkstukken zijn op hun eigen bijzondere manier kleurrijk. En dan, ben jij er nog als bezoeker. De liefde voor planten wordt door iedereen anders geuit. Jij doet dat op jouw manier. Voel je welkom en vrij. Het zou best leuk zijn als je jezelf daarbij steekt in kleurrijke outfit met leuk zonnehoedje.

 

Leden van Groei & Bloei mogen op vertoon van hun ledenpas + actieticket naar binnen voor slechts € 8,50 (max. 2 personen per ledenpas). Boek je actieticket voor leden via de link op groei.nl

Ben je geen lid maar lees je dit artikel, boek dan je kaarten met korting via de link voor niet-leden op groei.nl en betaal € 12,50 per persoon in plaats van € 18,95! Max 4 kaarten per persoon.

 

Aankondiging avondexcursie 4 juli tuin kasteel Hemmen

We gaan op bezoek in de prachtige ommuurde kasteeltuin van het kasteel Hemmen. Het kasteel zelf staat er helaas niet meer. De historische tuin wordt beheerd door een stichting en onderhouden door veel vrijwilligers. De tuin is in verschillende vakken opgedeeld en weelderig en kleurrijk ingeplant.

Bijzonder om te vermelden is dat de stichting Kasteeltuin Hemmen houdster is van de Nederlandse plantencollecties Hibiscus syriacus, Hibiscus sinosyriacus en Veratrum. In de kasteeltuin staan wel meer dan 65 verschillende Hibiscus syriacus cultivars. Kortom, een hele mooie en interessante tuin om te bezoeken!

 

Dit is een excursie met eigen vervoer.

Verzamelen Shell-station Bakenbergseweg Arnhem

Tijdstip 18.45 uur

Kosten Reiskosten nader te bepalen

Entree leden 5 euro p.p. / niet-leden 7,50 p.p.

Aanmelden Uiterlijk donderdag 20 juni 2024

 

Opgave voor excursies:

Bij voorkeur per mail aan: arnhem.excursies.groeienbloei(at)gmail.com

Graag duidelijk je naam, adres, mobiele telefoonnummer en lidmaatschapsnummer vermelden en of er een partner/huisgenoot of introducée meegaat.

Daarnaast vermelden of je met eigen auto gaat en of je anderen wilt meenemen, en hoeveel personen je mee kunt nemen.

Deelname gaat in volgorde van aanmelding.

N.B. Als je bij een excursie (toch) besluit om op eigen gelegenheid te gaan, wil je dit dan vooraf melden, omdat wij anders voor niets op je blijven wachten.

 

Betalen voor excursies:

Je bankbetaling voor de excursie dienen te worden gestort op rekeningnummer 

NL66 INGB 0001 0198 54 ten name van KMTP afd. Arnhem e.o. onder vermelding van naam, lidnummer en datum excursie.

 

Aankondiging open tuinen dag 25 augustus

Op zondag 25 augustus organiseren we de open tuinen dag van onze afdeling. Deze keer zijn alle te bezoeken tuinen te vinden in Arnhem-zuid. We hebben een mooie selectie kunnen maken van zeer verschillende stadstuinen zoals de tuin van Marieke en haar gezin. Zij deden in 2022 aan de tegelwip-actie van de gemeente Arnhem en zetten hun versteende tuin om in een groene oase. Er is een fietsroute samengesteld die langs alle tuinen gaat.

 

Bovendien is er op deze dag een Oogstmarkt van de Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld waar wij als afdeling ook een kraam hebben voor promotie en verkoop van plantjes en zaden. Deze markt vindt plaats in wijkpark de Steenen Camer (Hannesstraatje 2a Arnhem). De markt richt zich op natuur, cultuur en milieu. Er is muziek, er zijn lekkere hapjes en er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd.  Ook zijn er die dag rondleidingen door de Romeinse tuin.


BTV Elderveld

Uit eigen tuin

door Veroniek Bezemer

 

Sinds een jaar of 6 heb ik dan echt mijn eigen tuin! Na jaren op een balkon met potten tuinieren, merk ik dat het in de volle grond toch echt een ander verhaal is. Ik heb te maken met planten die het zo leuk vinden in mijn tuin dat ze snel te woest worden en met planten die ineens verdwenen blijken te zijn, met mussen die planten slopen om zo een stofbad te maken en dan zijn er nog de vele keuzes over ‘onkruid’ en leuke aangewaaide of zelf uitgezaaide planten.

Zowel mijn voortuin als mijn achtertuin zijn aan de kleine kant (hoewel Monty Don toch een heel ander beeld heeft van een kleine tuin…); ieder zo’n 36 m2, de ene op het noorden, de andere op het zuiden. Vooraf had ik gedacht dat ik de schaduwtuin het moeilijkste zou vinden maar het is juist omgekeerd. De schaduwtuin ontwikkelt zich elk jaar rustig en stabiel, heeft nauwelijks extra water nodig, er staat weinig ‘onkruid’ en alleen de geraniums moet ik in toom houden. De zonnige tuin daarentegen vraagt doorlopend aandacht omdat daar veel meer zaad inwaait en ontkiemt en de grond veel zanderiger is dan in de schaduwtuin ondanks jaarlijkse compost.

 

Mijn stijl van tuinieren is dan ook niet volgens een strak opgezet plan omdat ik inmiddels weet dat beide tuinen zo hun eigen idee hebben over wat wel en niet zal werken. De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat dan ook regelmatig door zoals we bij ons thuis zeggen als iets niet helemaal gaat zoals je wil. Maar ik heb ook successen! De salvia’s doen het altijd erg goed. De Japanse anemonen doen het zowel in de zon als in de schaduw. En de hemelsleutel valt op de arme zandgrond niet zo uit elkaar als dat hij het op rijke grond wel doet.Afbeelding met buitenshuis, achtertuin, tuin, Tuinarchitectuur Automatisch gegenereerde beschrijving

In de schaduwtuin wilde ik de muren laten begroeien en dat is heel goed gelukt met de klimhortensia aan de ene kant en de schijnaugurk (akebia) aan de andere kant en de heerlijk geurende sterjasmijn die al tegen de achterkant stond.

 

Arnhemse bomen vertellen

'Arnhemse bomen vertellen' is een unieke, interactieve installatie van 15 juni tot 15 september 2024 in Sonsbeekpark, Zijpendaal en Gulden Bodem. 

Dankzij de combinatie van sensoren, algoritmes, programmeer-, beeld- en vertelkunst kunnen bezoekers op verschillende locaties in de parken kennismaken met het intieme leven van 6 verschillende bomen, vanuit het perspectief van de boom naar verhalen luisteren en ontdekken hoe het met hen gesteld is en wat zij als natuurlijk en historisch erfgoed te bieden hebben.

De installatie bestaat uit digitale beelden en een modulair verhaal dat kan worden beluisterd met behulp van een telefoon, QR-codes bij de bomen, en een hoofdtelefoon/luidspreker. Metingen van bodemvochtigheid, temperatuur, CO-2 - en andere sensoren beïnvloeden het verhaal van de bomen. 

Dit bijzondere project wordt gerealiseerd door Anaïs Berck, een pseudoniem dat staat voor de samenwerking tussen mensen, algoritmes en bomen. Afbeelding met tekst, kaart, software, Multimediasoftware Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Het vertrekpunt voor een wandeling is Molenplaats Sonsbeek waar je een kaart met de route vindt.

 

Https:/arnhemsebomenvertellen.nl 

 

Tuinapp

Door Nelly van Renssen

Graag wil ik mijn ervaring delen met de (bijna gratis) tuinapp “Hortus”. Al jaren maak ik plattegronden van mijn borders met nummers van de planten en dat wordt verwerkt in een Word bestand. Ik vroeg me af of dat digitaal kon en na enig zoeken heb ik gekozen voor de app “Hortus”. Daar ben ik heel erg enthousiast over.

Per onderdeel betaal je eenmalig € 1,-- en voor € 3,-- in totaal werkt de app goed. 

 

De app maakt gebruik van een digitale plantengids met 12.500 planten waarvan je de beschrijving over hoogte, standplaats ed. in 1 keer aan het bestand kunt toevoegen. Planten die niet in de plantengids staan kan je zelf toevoegen.

In de app kan je je tuin in vakken of borders indelen wat handig is om overzicht te houden.

Daarnaast kan je een takenlijst maken voor de verschillende onderdelen van je tuin. In één overzicht zie je dan wat je voor een border of plantenvak nog moet doen.

 

Zelf heb ik verschillende plantenlijsten aangemaakt zoals verlanglijstjes voor eenjarigen, groenten, heesters, vaste planten en bollen. Als je bijvoorbeeld een leuke plant ziet op een excursie of in een blad dan kan je die gelijk toevoegen. 

Alles kan worden ingevoerd via de Ipad en ga ik op pad met m’n mobiel dan kan ik bij een kwekerij zo op mijn lijstje kijken omdat alles in de Cloud hangt. Van het verlanglijstje (of uit een andere border) kan elke plant worden geïmporteerd naar de border waar je de plant wil hebben. Hieronder staan nog een paar beelden van de app.

Heel veel succes en plezier gewenst met de app! Groeten van Nelly


Afbeelding met tekst, schermopname, bloem Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst, schermopname, software, nummer Automatisch gegenereerde beschrijving 

Afbeelding met tekst, schermopname, software, Webpagina Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Vraag- en aanbod app van de afdeling Arnhem e.o.

Sinds kort hebben we in onze afdeling een appgroep om met elkaar planten en andere tuin-gerelateerde dingen aan te bieden of te ruilen. De groep is nog niet zo groot maar er zijn al verschillende planten en knollen onderling uitgewisseld. Hiernaast staat de QR-code van de groep. Scan die met de camera op je telefoon en je kan meteen meedoen met deze app!Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, ontwerp Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Hartelijke groeten, 


Bestuur Groei & Bloei Arnhem e.o.

www.arnhem.groei.nl
info(at)arnhem.groei.nl