Arnhem
 
OPEN TUINEN DAG Rozendaal en Velp

 

ZONDAG 9 JULI 2023
11.00 – 17.00 uur (tenzij anders vermeld)

 

Beste lezers,

Altijd al in de tuin van een andere tuinliefhebber willen kijken? Inspiratie en ideeën opdoen en horen hoe een ander de diverse uitdagingen in de tuin aanpakt? Tijdens de open tuinen dag van de afdeling Arnhem e.o. bent u van harte welkom in de opengestelde tuinen in Rozendaal en Velp. In deze extra nieuwsbrief worden alle tuinen even kort voorgesteld zodat u een beeld heeft wat er allemaal te zien is.

Deze keer werken we samen met de Werkgroep Duurzaam Rozendaal. Zij zijn actief bezig met diverse biodiversiteitsprojecten in Rozendaal. Verderop in deze nieuwsbrief leest u meer over wat ze allemaal doen.
 

We wensen u allemaal heel veel plezier bij het bezoeken van de tuinen! En mocht u na afloop denken ‘wat heb ik genoten van al die verschillende tuinen, ik zou met mijn tuin ook wel een keer mee willen doen met zo’n dag’, geef het dan vooral door aan het bestuur. We organiseren jaarlijks dit evenement en het is leuk als er ook regelmatig nieuwe tuinen meedoen.

 

Tot slot vermelden we nog dat op 9 juli ook de tuin van Els de Weijer is geopend. U vindt de tuin aan de Julianaweg 27 in Oosterbeek.

Rozendaal: 

 

De tuin van dhr en mevr Phaff  - Steenhoek 16 in Rozendaal

In 2017 hebben we dit jaren 70 huis gekocht. Het had een traditionele tuin; gras rondom tot aan de gevel met de struiken als soldaatjes rondom het gras en gewassen grindtegel paden en terrassen. Te veel coniferen en ook twee prachtige ‘mediterrane’ dennen en een lariks. Die zijn door de droogte gesneuveld. In 2019 hebben we Els de Weijer (Hortus magnificus) gevraag om twee plannen te maken. Een Engelse cottage tuin en een tuin met rechte lijnen.

We hebben gekozen voor de laatste, met een rond pad op de straathoek.  Twee (vanuit de woonkamer) beeldbepalende Janpanse acers  zijn perfect ingepland in de paden en plantenvakken, net als de tover- en kronkelhazelaar naast het huis. Door de padenstructuur is het onderhoud goed te doen voor een tuin van ruim 1000 vierkante meter.

Onze tuinman heeft in het voorjaar van 2020 alles aangelegd en met zijn bulldozertje de meeste struiken verplaatst, die allemaal in leven zijn gebleven! Wij houden niet van weggooien en nieuw kopen. De grindpaden belemmeren de inwatering niet, maar het losse grind wil nog wel eens in de borders belanden – zeker wanneer Saartje de labrador met haar bal speelt!

Het hek rondom heeft aan drie kanten poorten – voel u vrij om naar binnen te lopen – via het pad of over het gras. Het bordje ‘Verboden zich op het gras te bevinden’ is een erfstuk!

Het beplanten hebben we besloten zonder plan zelf te doen. Daarom zijn we samen toch nog vaak bezig met (uit de buurt maar ook via Groei&Bloei) gekregen plantjes weer op te graven en te verplaatsen. Dat is niet erg, we genieten ervan om het er steeds beter uit te laten zien.

Het tuinhuisje schermt de zijstraat en de oostenwind volledig af waardoor we er een heerlijk extra zitje bij hebben gekregen.             

De tuin van dhr Klein Molekamp - Jagermeesterlaan 1 in Rozendaal

De beslotenheid, die door beukenhagen wordt gevormd, de sfeervolle beplanting en het spiegelende water van de grote vijver creëren een oase van rust, die mooi aansluit bij de karakteristieke boerderij.

Tevens is er een stuk tuin verwilderd en ingeplant met inheemse beplanting.

De tuin van Brechtje en Jeroen Geelhoed - Vossenberglaan 5 in Rozendaal

Een tuin in ontwikkeling! 6 jaar geleden kwamen wij hier wonen en bestond de tuin bijna volledig uit bamboe, gras, riet en grind. Na wat grote veranderingen vullen nu de borders zich steeds natuurlijker met vaste planten maar ook wilde planten en eenjarigen die zich uitzaaien en terug komen. Het is heerlijk om te kunnen oogsten uit de tuin en we proberen dan ook fruit en groente te kweken tussen de andere planten. We delen regelmatig stekjes en zaden uit aan vrienden en familie. Ook de kinderen betrekken we hierbij en dragen hun steentje bij én de tuin moet dan ook een beetje ‘ kidsproof’ zijn. En daarbij diervriendelijk, ‘onze’ eekhoorn zien we regelmatig en ook ons gras wordt wel eens vernield door een das! 

Op dit moment wordt er achterin de tuin gebouwd aan een nieuw tuinhuisje maar de rest van de tuin staat er mooi bij.

Verder zijn er beeldhouw-werken te zien van mijn vader, hij heeft ook nog dingen te koop! 

De pastorietuin van Rozendaal (alleen open van 14 – 17 uur!) 
Kerklaan 15 in Rozendaal
 

De Rozendaalse herenkerk is gebouwd door baron Torck en ingewijd in 1758. Aan het kerkgebouw is tegelijkertijd de pastorie aangebouwd met bijbehorende tuin. De kerk is een rijksmonument en de tuin valt onder het beschermde dorpsgezicht. Er is geen tuinarchitect bekend, maar misschien was het de Nederlandse tuinarchitect Dirk Wattez (1833 – 1906), die o.a. tuinen voor de Twentse textielbaronnen heeft ontworpen.

De oudste gedocumenteerde bomen zijn omstreeks 1850 geplant. Helaas hebben we enkele daarvan recent wegens ouderdom/droogte/de letterzetterkever moeten laten kappen. Er zijn wel bijzondere bomen voor terug geplant: een amberboom, zakdoekjesboom en bijenboom.

 

Deze foto toont de pastorietuin rond het jaar 1905. Bij de tuin horen ook een boomgaard en moestuin.

De tuin wordt onderhouden door een kleine groep vrijwilligers. Het behoud van het monumentale karakter staat daarbij voorop, naast praktische bruikbaarheid en schoonheid. Door de aanplant van bloeiende en besdragende planten, het creëren van takkenrillen en het afzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt geprobeerd de biodiversiteit te bevorderen. We krijgen nu en dan bezoek van een das, maar daarmee zijn we niet zo blij.

Pluktuin Het Beekdal - Rosendaalselaan in Rozendaal

Pluktuin Het Beekdal aan de Rosendaalselaan is een particulier initiatief. Sinds een jaar of 12 kan men van eind juni t/m eind september tegen een vergoeding een boeket bloemen plukken.
Er kunnen bloemen geplukt worden van vaste planten, diverse dahlia’s en van zelfgezaaide eenjarigen. Hiernaast is er nog een klein sortiment planten te koop.

 

De tuin van familie van Doorn - Hertog van Gelrestraat 24 in Rozendaal

Onze achtertuin bij de Hertog van Gelrestraat 24 ligt een beetje verscholen en is te bereikbaar via het eerste pad om de hoek aan Mariëndaal. Meteen vallen de hoogteverschillen op, met eigen menskracht op deze manier tot stand gebracht en enkele jaren geleden verfraaid met cortenstaal elementen. De vogelvoederplaats past daar goed bij en er wordt gretig gebruik van gemaakt door verschillende vogelsoorten. Verscholen achter een klein vijvertje (soms, maar niet permanent in gebruik genomen door kikkers) ligt bladmateriaal waarin inmiddels veel wormen, tegen de schuur aan ook een compostbak. Daar valt ook de eerste van drie regentonnen op. Tevens hebben we onze grote tegels vervangen door mooiere klinkers. De tuin is niet erg groot maar zeker weelderig te noemen met een ruime variatie in de beplanting waar insecten zich thuis voelen. Behalve bloemen hebben we ook een aantal moestuinbakken.

De tuin van Koen en Dorine Bierbooms - Schout Leermolenstraat 6 in Rozendaal
(alleen open van 14 – 17 uur!)

Dit is een liefhebberstuin, een tuin van een plantengek waar veel verschillende soorten planten staan. In deze tuin waar het gras best hoger mag groeien met veel bloemetjes er tussen, zijn naast de gemixte heester- en bloemenborders ook fruitbomen te vinden. Er is een kleine moestuin en een haag van verschillende soorten bessen en frambozen. De planten komen vrijwel allemaal van biologische kwekers of zijn zelf opgekweekt. De beplanting, waarvan een groeiend deel inheems is, trekt veel insecten aan.
De vijver is een grote trekker voor insecten, vogels, kikkers en padden.

 

Diverse projecten Werkgroep Biodiversiteit van Duurzaam Rozendaal

De werkgroep biodiversiteit van Duurzaam Rozendaal is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor het vergroten van de biodiversiteit in de tuinen en in het openbaar groen op Rozendaal. Er is een zeer goede samenwerking met de gemeente.

Op diverse plekken in het openbaar groen zijn wilde planten ingezaaid en bollen geplant.


Bij de ingang naar Park Rosendael :
In het grasveldje rechts voor de ingang. Langs de taxushaag (buitenzijde) van huisnr 4 zijn dezelfde soorten geplant, als een soort border.

De wadi op hetkruispunt Kerklaan-Rosendaalselaan-Beekhuizenseweg is beplant met heel veel bollen voor verwildering, en langs de waterlijn zijn deze winter kattenstaart, moerasspirea en beekpunge geplant. Later damastbloem en judaspenning. Planten door de werkgroep gezaaid en opgekweekt.

Kapellenberglaan: een grasveld dat erg geleden had door rioolwerkzaamheden is ingezaaid met een wilde plantenmengsel, meest overblijvend de soorten. 

Wordt 1x per jaar de gemeente gemaaid en door ons geharkt en afgevoerd.

Meester van Hasseltlaan: hier was een rozenperk aan zijn einde. Dezelfde procedure als Kapellenberglaan. Doordat de bodem schraler is is het effect iets minder spectaculair.

Kindertuin bij de pluktuin (alleen open van 14 – 17 uur!)

(door de kinderen Vriendentuin De Beek gedoopt) is een project van Duurzaam Rozendaal, qua locatie een onderdeel van de pluktuin Het Beekdal. Maar de Pluktuin is een particulier initiatief en valt niet onder Duurzaam Rozendaal.  In de Kindertuin maken we de jonge generatie en hun ouders, enthousiast voor het buitenleven. Groenten verbouwen, de natuur bekijken en begrijpen, beestjes, composthoop maken, insectenhotel bouwen, bloemen zaaien, enz. enz.

 

VELP:
De tuin van Els Keurentjes  - Plevierstraat 20 in Velp

Wij zijn drie jaar geleden hier komen wonen, mijn eerste tuin op de zware klei... en dat is wennen en uitproberen. Dat is ook wel mijn doel van tuinieren; bezig blijven in de tuin.

Dus verwacht geen perfecte tuin die af is. Wel een combinatie van vaste planten en eenjarigen met  veel Salvia’s....dat blijft mijn passie!

 

De tuin van Patricia Franken - Boulevard 8d (hoek met Prins Hendrikstraat) in Velp
 

In 2020 is onze tuin aangelegd, de ronde vormen heeft vooral mijn man bedacht, die geprobeerd heeft aan te sluiten bij de ietwat buitenissige plattegrond van ons huis. Het beplantingsplan is uitbesteed met de opdracht: zoveel mogelijk planten voor insecten en vogels. Tevens zijn alle regenpijpen afgekoppeld en deels aangesloten op 3 grote regentonnen en gebruiken we water uit de beek die voor het huis stroomt.

Aangezien sommige planten zich niet aan het beplantingsplan houden, is het voor mij vooral een leertuin om me bewust te worden van wat kennelijk wel of niet werkt. Ik wil zo duurzaam mogelijk tuinieren, dus kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt.

Er is een voor- en achtertuin over de breedte van het huis. De kleine moestuin is in de voortuin, en dit jaar experimenteer ik ook met een paar soorten groente in potten.

 

 

De tuin van Sjef - Boulevard 33b in Velp
(alleen open van 14 – 16.30, rondleiding in groepjes)

De tuin van Sjef is een door de mens vormgegeven natuuroase, midden in de bebouwde kom van Velp en grenzend aan de Rozendaalse beek. “Een nette aangeharkte tuin interesseert mij niet, die leeft nauwelijks.” De basis van de Tuin van Sjef is afval van onze welvaartsstaat, zoals bouwpuin en dakpannen. Tussen en op dit materiaal groeien bomen, struiken, kruidachtige planten, (korst)mossen en algen. De begroeiing bestaat vooral uit inheemse soorten, terwijl er ook niet zo algemeen bekende exoten zijn te zien. De tuin is het leefgebied van vogels, insecten en andere geleedpotigen, van slakken, wormen, muizen, padden, kikkers en salamanders. “Het liefst wil ik zo min mogelijk ingrijpen in deze tuin. Zeker niet uit luiheid, maar om te zien wat er gebeurt als je hem met rust laat.”

Na het overlijden van initiatiefnemer en kunstenaar/natuurkenner Sjef van der Molen in augustus 2014 zijn vele vrijwilligers actief geweest met het voor de toekomst behouden van dit belangwekkende erfgoed.

En het is gelukt. In december 2016 heeft de stichting de Tuin van Sjef kunnen kopen. Veel vrijwilligers helpen met rondleidingen, het huis van Sjef opknappen en vooral ook de tuin beheren.

Zondag 9 juli is de tuin van Sjef geopend van 14-16.30 uur. In kleine groepen worden door vrijwilligers rondleidingen gegeven door de tuin en binnen bij de kunstexpositie. Het kan zijn dat u even moet wachten bij de ingang. Zelf door de tuin lopen zonder begeleiding is niet toegestaan!!

De tuin van Ton Schoonbrood en Marita Blom - Beekhuizenseweg 22 in Velp

De tuin wordt omsingeld door een hoge taxushaag die enkele jaren geleden volledig is gerenoveerd.

Er staan ruim 80 soorten vaste planten in verschillende borders waarvan een aantal bijzondere. Verder alle kleuren rozen en veel Hydrangea's.

Dit jaar staat de wilde venkel weer in bloei, was een aantal jaren niet het geval. Het grote gazon straalt rust uit en laat de borders daardoor tot hun recht komen.

De tuin van Roel en Antoinette Arents - Van Tienhovenlaan 5 in Velp

Inmiddels ruim 7 jaar geleden hebben we de achtertuin met grasveld en klassieke borders aangepakt. Met een eigen ontwerp en beplantingsplan hebben we de tuin samen helemaal aangelegd. Zo veel mogelijk planten hebben een nieuwe plek gekregen in het ontwerp of hebben we verplaatst. De tuin heeft hoogteverschillen en meerdere terrasjes/ zitjes waar we allemaal gebruik van maken. Een grote vijver zorgt voor extra veel leven in de tuin.

Ieder jaar veranderen we nog wel iets aan de tuin. Dit voorjaar hebben we nog een extra stuk gras opgegeven om een grotere border te maken en hebben we een extra ‘mediterraans’ terrasje gerealiseerd. Door alles zelf te doen leren we iedere keer weer bij. De afgelopen jaren hebben we steeds meer zelf gezaaid, gestekt en opgekweekt en voor het derde jaar plukken we van maart/april tot december bossen bloemen voor eigen gebruik uit onze tuin.  We kiezen er bewust voor om geen kunstmest te gebruiken, geen bestrijdingsmiddelen en waar mogelijk te kiezen voor biologische beplanting en bloembollen in de hele tuin.

Onze voortuin is 3 jaar geleden opnieuw aangelegd, waarbij we als uitdaging hoogteverschillen in de tuin wilden oplossen met ‘strakke stenen’ en weelderige beplanting.

 

 

De tuin van René en Ciet Aveskamp -  Van Tienhovenlaan 12 in Velp

De ruime tuin van René en Ciet Aveskamp kan gerust romantisch worden genoemd met van nature wat hoogteverschil want gelegen aan de voet van de Posbank. Veel verschillende vaste planten, struiken en heesters geven het hele seizoen kleur en structuur aan de tuin. Een aantal grote bomen zijn beeldbepalend en een groot gazon brengt rust. De flinke vijver met waterval maakt het plaatje compleet.

 

 De tuin van Riet en Wim de Koning - Van Tienhovenlaan 15 in Velp

Natuurlijk moet ook in onze tuin gewerkt worden, maar het moet een feestje zijn; het gaat niet om de mooiste tuin, maar hij moet wel strak en kleurrijk zijn!

In onze tuin mag/kun je lekker “onderuit” zitten; er zijn verschillende terrasjes, borders met bloemen, heesters en een vijver en … er is ook keramische kunst te zien én te koop!

Dus U bent van harte welkom op 9 juli.

 

De tuin van Fred en Karin Boelens  - Alteveerselaan 37 in Velp

Dit jaar doen wij voor de eerste keer mee met de Open Tuinen Dag van Groei & Bloei Arnhem e.o. Eerlijk gezegd wilden we altijd al graag eens meedoen maar onze tuin is echt nog “in wording” en daardoor durfden we het eigenlijk nog niet aan. Toch willen we nu graag onze tuin openstellen en laten zien wat we tot nu toe hebben gedaan.

Tot enkele jaren geleden was onze tuin vrijwel geheel bestraat. Wij zijn dit stap voor stap aan het veranderen in een klimaatbestendige en eetbare tuin met veel ruimte voor dieren en inheemse bloemen. Best wel een uitdaging op voedselarme zandgrond en met de extreme zomers van de afgelopen jaren. We gebruiken geen gif en vrijwel geen mest maar zijn bezig met het versterken van het bodemleven. Ook proberen we de bodemstructuur te verbeteren zonder te spitten. Lange termijnoplossingen dus, maar binnen enkele jaren is de biodiversiteit in ieder geval flink toegenomen. Dat was ook een van onze wensen.

Verwacht bij ons dus geen modeltuin, we zijn nog volop aan het experimenteren. Als je geïnteresseerd bent in onze verhalen of gewoon even rond wilt kijken, dan ontvangen wij je heel graag!

             

 

 Extra geopend in Oosterbeek

 

De tuin van Els de Weijer - Julianaweg 27 Oosterbeek
 

De cottagetuin is aangelegd rondom een huis in Engelse cottagestijl midden in Oosterbeek.

In de voortuin staat een Japanse esdoorn in de kleur van de luiken van het huis. Er naast is   een oude Rhododendron aangeplant om de tuin een volwassen aanblik te geven. De beplanting bestaat uit vaste planten die het hele jaar bloemen geven. Vooral Helleborus is favoriet. De haag bestaat uit wolken van Taxus.

Via een hekje komt men in de zijtuin, waar twee schaduwborders zijn en een grote bloemenborder in de kleuren wit, geel, oranje en rood. De werkkamer van tuinontwerper Els de Weijer kijkt hierop uit, zij heeft de tuin ontworpen en zelf aangelegd. De achterkant van het huis wordt gedomineerd door een grote Libanonceder. Dit is een

gemeentelijk monument. Vogels en eekhoorntjes komen er graag. Rondom het terras staan bloeiende roosjes in een verhoogde border van gestapelde natuursteen. Vanuit de veranda is er een uitzicht over de hele lengte van de tuin.

 

Wij wensen u veel tuinplezier!