Arnhem

NIEUWSBRIEF – juli 2025

Op het gazon van het zomergras wachten zoenen
Achter de struik met citroenvlinder zingt de wind
In de tuin van het vonkenvuur zwaaien lampions
Door het park van het gebroken hart loopt een liedje
In de hof van de vrolijke vogels vechten bloemen
Onder de haag van de maneschijn bidden wormen
In de vijver van de mooie matroos drijft gouden regen
Op het tuinhuisje van de nacht vallen de sterren
Boven bomen van uitgeknipt papier bloost de maan
In het bloembed van duizendschoon smelt de slaap


Jos van Hest In: Dichter de tuin, Plint 2024

Terugblik pop up excursie Roode Hoeve

“Wij verwelkomen u graag”, dat zeggen Liesbeth en haar man Arie van de Roode Hoeve in Nijbroek. En juist die opmerking hebben wij ervaren donderdag 5 en zaterdag 7 juni toen we onze pop-up excursie hadden op hun prachtige IJsselhoeve.
Wat een gastvrijheid, wat een fijne sfeer. We hebben kunnen genieten van hun hartelijkheid, de ramblerrozen als watervallen over de boerderij, de bijgebouwen alsook de vele pergola’s en berceau overladen met verschillende geurende rozen.
Ook de mooi verzorgde Engelse borders al volop met bloeiende planten met prachtig uitzicht op de omgeving inspireerden ons. Voor nieuwe ideeën en tuinplannen maakten we veel foto’s.
De zon was goed gehumeurd beide dagen, toen een klein buitje haar verdreef waren we heerlijk binnen in de sfeervolle orangerie en botanische tuinkamer en konden we genieten van koffie/thee en lekkers en snuffelen tussen de zelf gesmede plantensteunen en obelisken. Ook de brocante was populair en zo ging er allerlei moois mee naar huis.
Na een tip van Liesbeth sloegen we na vertrek nog volop planten, zoals bijzondere petunia’s, in bij Antons bloemenkraam in Nijbroek. We kijken terug op twee heel fijne middagen van al wat de Roode Hoeve van Liesbeth en Arie ons te bieden had.
Tekst: Marjan Meij-Verhoeven

Terugblik Bloemenfestijn Appeltern

Op 14 en 15 juni was weer het jaarlijkse Bloemenfestijn georganiseerd door Groei&Bloei en Appeltern. Verschillende leden hadden zich opgegeven om mee te helpen die dagen bij ontvangst, promotie, catering en wat er maar te doen was.
Vanuit de afdeling Arnhem hebben we met z’n drieën (Antoinette, Tinka en Veroniek) op zondagmiddag meegeholpen met de promotie in het Tiny Huis. De aanloop was erg goed, we hebben veel leden gesproken die even gezellig langs kwamen en ook zo’n 20 nieuwe leden weten te werven.

Terugblik kennismakingsborrel nieuwe leden

Dit jaar hebben we wat nieuws georganiseerd namelijk een borrel voor leden die sinds 2,5 jaar lid zijn van onze afdeling. Het leek ons als bestuur een goed idee om deze nieuwe mensen uit te nodigen voor een informele kennismaking, wat meer te vertellen over de afdeling en te horen welke ideeën er leven. Op 19 juni hebben we ’s
avonds zo’n 13 mensen ontvangen bij onze penningmeester Remko in de tuin. Het was erg gezellig en leuk om elkaar zo te spreken. Ook onderling werden er diverse tips en ideeën voor de tuin uitgewisseld. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

Terugblik Open Tuinen Dag 29 juni

We kijken terug op een erg warme, maar geslaagde Open Tuinendag. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de fietsroute, sommigen hebben de route zelfs lopend afgelegd.
Alle tuinen trokken tussen de 30 tot zelfs 140 geïnteresseerde bezoekers, ook veel niet-leden wisten de Open Tuinen te vinden. Nogmaals dank aan alle tuineigenaren voor het openstellen van je tuin! Mocht je dit lezen en denken: “Het lijkt me leuk om mijn tuin ook een keer open te stellen voor publiek”, stuur dan een mail naar de open tuinen  commissie via voorzitter@arnhem.groei.nl. Hieronder een impressie van een aantal tuinen.

Uit Eigen Tuin: Mijn tuinfavoriet

Toen we in 2000 aan de zuidrand van Rijkerswoerd een huis betrokken, gebouwd in 1992, was de tuin al aardig vol gegroeid. We wilden graag in de achtertuin meer variatie aanbrengen en het vrije uitzicht over de weilanden met heerlijke luchtpartijen daarboven, zoveel mogelijk behouden.
Een uitgewerkt plan hadden we niet. We haalden planten weg en vulden de lege plekken op. Planten kwamen, planten gingen. Wat we lieten staan en als basis gingen gebruiken waren de witte bloeiende planten, zoals de witte sering, het meerstammige krentenboompje 'Amelanchier lamarckii', de Spirea nipponica 'Snowmound' en het roze bloeiende theeboompje 'Spirea salicifolia'. De tuin kreeg meer vorm en kleur doordat we een roodbladige pruikenboom, een Acer rubrum, een Viburnum, een Buddleia weyeriana 'flower power', een Choisya, een lijsterbes en een appelboompje erbij plantten. De hibiscus uit de tuin van ons vorige huis werd er ook bij gezet. Een deel van de tuin werd ingericht met besdragende planten zoals framboos, rode en zwarte bes, kruisbes en een stekelloze braam.
Naast de bomen, struiken en besdragende planten zijn er nog vele vaste planten bijgekomen. Veel stekjes heb ik meegenomen uit de Steile Tuindagen van vereniging Groei en Bloei, van familie gekregen of overgehouden aan excursies naar andere tuinen, waar soms stekjes verkocht werden.
Het is nu wel dringen geblazen voor de plantjes, open stukken zijn er nauwelijks meer. Het aantal potten op het terras is met de jaren aardig uitgebreid. Maar bij alle pracht gaat mijn aandacht nog altijd het meest uit naar het krentenboompje. Mijn favoriet in de tuin. Strategisch geplaatst op de hoek van de tuin, met als achtergrond het verderop gelegen weiland en de lucht daarboven. Het biedt ons schaduw, privacy, bloesem en bessen. In de lente is dit boompje als eerste in een overweldigende sneeuwwitte bloesem getooid. Dan volgen al snel de blaadjes en de besjes die rijpen. De vogels ontdekken ze eerder dan ik. Dit jaar kwamen de houtduiven het eerst en daarna pas de merels. De eksters proberen de besjes soms ook, maar ze zijn geen echte liefhebbers. Later in het jaar kleuren de bladeren roodachtig en dan is de herfst aangebroken. Het silhouet in de winter boeit mij ook en trekt nog meer mijn aandacht als er sneeuw of rijp op de takken ligt. Voor de vogels hang ik 's winters in het  boompje een pindakrans op. Mezen en zelf de mussen hangen eraan. Na de winter begroeten de witte bloesems de lente.
Het krentenboompje staat symbool voor liefde en genegenheid. Het boompje in mijn tuin geeft dit aan mij.

Groet van José Faassen

Promotie dagexcursie 30 augustus

We schenken ook nu weer aandacht aan de leuke dagexcursie naar Drenthe die we op zaterdag 30 augustus  organiseren samen met de afdeling Nijmegen. We beginnen de dag bij Tuindoenerij ’t Vlijtig Loesje in Elp. Het is hier  weids maar ook besloten, het is er rustig maar ook uitbundig, er is licht maar ook schaduw. Rondom een groot gazon treffen we grote borders met een mooie mix van vaste planten, siergrassen, rozen en vaak bijzondere bomen.

Het volgende adres is De Hoofdmeesterstuin in Emmer-Compascuum. Hoewel Ronald en Paul hier nog niet zo heel lang wonen is het nu al een bloemenparadijs. Een lust voor het oog maar ook voor vogels en insecten mede door de verdiepte vijver want water trekt altijd dieren aan. Behalve mooie borders met combinaties van eenjarigen en vaste planten die voornamelijk door hen zelf zijn gekweekt waarbij de kas zijn diensten bewijst, vind je hier ook nog groenten, fruit, bloemenweiden en gezellige zitjes om van dit alles te genieten.

De Tuin van Chris Bruinsma in Zuidwolde bereiken we via een 200 m lange oprit.
Vanuit de binnentuin lopen we naar de schaduwtuin met rode esdoorns en een mooi uitzicht over het Drentse landschap. Vervolgens belanden we in de vijvertuin. Hier zijn grote plantengroepen en een rozen/vaste plantenborder. Tenslotte is er nog een grassentuin met een vijver, een kleine boomgaard en een kruiden- en moestuin. Al deze tuinen zijn van elkaar afgescheiden door markante heggen wat zorgt voor een rustige en intieme sfeer. We reizen met een comfortabele touringcar met toilet aan boord. In alle tuinen krijg je koffie of thee aangeboden.
N.B. Je dient zelf voor een lunchpakketje te zorgen.

Voor de mensen van de afdeling Arnhem e.o.:
Opstapplaats: Raadhuisplein Oosterbeek
Tijd: vertrek 8.40 uur, aanwezig 8.30 uur.
Verwachte terugkomtijd: Om 18.00 uur in Oosterbeek
Kosten: Voor leden € 62,50, en voor niet-leden € 75,00.
De prijs is inclusief het vervoer per touringcar, de entree van de tuinen, koffie en thee in iedere tuin. Neem zelf een lunchpakketje mee.

Voorwaarden
Opgave vóór 12 augustus 2025 per mail aan: excursies@arnhem.groei.nl onder vermelding van naam, lidnummer en “Dagexcursie 30 augustus 2025”. Je bent ingeschreven als de betaling op de rekening is bijgeschreven.
Overboeking van het verschuldigde bedrag dient uiterlijk 12 augustus 2025 te geschieden op rekeningnummer NL66 INGB 0001 0198 54 t.n.v. KMTP afd. Arnhem e.o. onder vermelding van naam, lidnummer en “Dagexcursie 30 augustus 2025”.
Kosteloos annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor vertrek.
Bij annulering in de voorlaatste week ben je 50% van de reissom verschuldigd.
Bij annulering in de laatste week is geen restitutie meer mogelijk.
Je mag te allen tijde voor een vervanger zorgen.

Aankondiging workshop koken met eetbare bloemen 13 september

Ontdek de verrassende smaak en veelzijdigheid van eetbare bloemen in gerechten.
In een middag ontvang je van Jeannette Oppedijk van Veen van Tuinderij de Mijmering een culinaire rondleiding, een proeverij met bijzondere hapjes en ga je zelf ingrediënten oogsten en lekkere hapjes maken.

Datum: zaterdag 13 september
Tijd: 14.00 – 17.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur
Locatie: Tuinderij de Mijmering, Mooieweg 17 in Arnhem (gratis parkeren)
Prijs: leden Groei&Bloei Arnhem e.o. 22,50, niet-leden 30,00
Meld je aan via dinybroer@gmail.com ovv naam, lidnummer en ‘workshop 13 september’. Let op: je aanmelding is pas definitief als je betaling binnen is. Maak het juiste bedrag over op rekeningnummer NL66 INGB 0001 0198 54 tnv KMTP afd. Arnhem e.o. onder vermelding van naam, evt. lidnummer en datum workshop.
Aanmelden kan tot twee weken voor de workshopdatum. Twee weken voor de workshop, ontvang je bericht over het wel of niet doorgaan van de workshop.
Kosteloos afmelden voor de workshop is mogelijk tot uiterlijk twee weken voor de workshopdatum.


Aankondiging pop-up excursie de Brielaerd in Barneveld

In september gaan onze tuinen in het herfstkleed. En dat betekent werk aan de winkel, want oktober dient zich aan en dat is de beste tijd voor planten en verplanten. Wij willen jullie meenemen naar het voormalig landgoed De Briellaerd waar je kan wandelen door de ecologische voorbeeldtuinen die je wellicht op ideeën brengen. Je kan snuffelen tussen het enorme aanbod vaste planten, een enorme collectie geraniums, tuin- en woonaccessoires. Natuurlijk gaan we ook met z'n allen koffie/thee drinken met een Barneveldse lekkernij.
Tip!! De paden kunnen hier en daar glad zijn door groene aanslag en vallend blad, dus zorg voor goede schoenen.

Dit is een excursie met eigen vervoer
Verzamelen: Shell-station Bakenbergseweg, Arnhem
Kosten: Entree (incl. koffie/thee en Barneveldse lekkernij)
€ 2,50 voor leden, €5,00 voor niet-leden
Reiskosten: Nader te bepalen
De datum voor deze excursie in september is nog niet bekend. Vanwege de vakantieperiode zal er in augustus geen nieuwsbrief verschijnen maar we zullen de datum voor de excursie in augustus via een aparte mailing bekend maken.

Instagramaccount

Als afdeling Arnhem e.o. zouden we graag actief willen zijn op Instagram om meer mensen te bereiken met onze activiteiten maar ook om vanuit zo’n netwerk meer groene informatie te delen met leden die ook actief zijn op Instagram. We zoeken dus één of twee mensen om zo’n account op te zetten en te beheren. Vanuit de landelijke organisatie is er cursus beschikbaar over de praktische zaken maar ook over voorbeelden van goede posts en het volgen van anderen. Er zijn al meer dan 50 afdelingen van Groei&Bloei actief op Instagram dus er is veel onderling te leren en door elkaar te volgen gaat de groei ook snel.
Laat het weten aan ons via info@arnhem.groei.nl als je interesse hebt om dit klusje op te pakken.


Activiteiten van anderen

Plukbloemendagen Boschhoeve juli en augustus
Vrijdag 25 juli en zaterdag 26 juli
Vrijdag 1 augustus en zaterdag 2 augustus
www.boschhoeve.nl

Workshop Lumenprint 27 juli

Ontdek hoe je zónder camera, maar mét zonlicht en fotografisch papier analoge afdrukken maakt. Tijdens deze workshop leer je de basis van lumenprint: een analoge fotografie-techniek waarbij je natuurlijke materialen zoals bladeren en bloemen op lichtgevoelig papier legt. Door dit bloot te stellen aan UV-licht ontstaat een kleurrijke, vaak verrassende afdruk. Ervaring is niet nodig – alleen nieuwsgierigheid en zin om te experimenteren!
De workshop wordt gegeven door analoog fotograaf Abel Schaminée. Op dit moment is zijn expositie Maanlicht te zien in Molenplaats Sonsbeek. Met zijn zelfgemaakte houten camera maakte hij beelden van de maan, die hij vervolgens afdrukte met natuurlijke materialen uit Park Sonsbeek. Zijn fascinatie voor low-tech fotografie deelt hij tijdens deze workshop Lumenprint. Meer informatie over Abel en zijn werkwijze vind je op www.abelschaminee.com

Praktische informatie:
Datum en tijd: 27 juli 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a
Kosten: € 20,00
Aanmelden: via abelschaminee@gmail.com

PS Ik heb deze workshop eind juni samen met mijn man gedaan en het is erg leuk om mooie composities te maken en te ontdekken hoe zonlicht daar een nieuw soort beeld van maakt. Neem wat mooie bloemen, bladeren, veren mee uit je eigen tuin om het nog persoonlijker te maken. Groeten, Veroniek

Hartelijke groeten,

Bestuur Groei & Bloei Arnhem e.o.
www.arnhem.groei.nl
info@arnhem.groei.nl