Activiteiten & Actueel

19 november 2018: Natuurlijk ingelijst, over het landschap in de schilderskunst

door Maria Driessen, kunsthistoricus

www.mariedusart.nl

Tijdens de late Middeleeuwen wordt het landschap een onderdeel van religieuze verbeeldingen. Een mooi voorbeeld zijn de miniaturen van de gebroeders Van Limburg: op de achtergrond van de verkondiging aan de herders dat Christus is geboren, is een gedetailleerd uitgewerkt landschap te zien. De Vlaamse Primitieven besteden eveneens veel aandacht aan het landschap dat een goed uitgewerkt decor vormt voor de religieuze gebeurtenissen. Opmerkelijk is dat die aandacht voor het landschap in de late Middeleeuwen vooral iets van de landen ten noorden van de Alpen is.

Via de Vlaamse schilders bereikte de aandacht voor het landschap uiteindelijk ook Italiƫ: Leondardo da Vinci vervaardigde de eerste studie met het landschap als zelfstandig onderwerp.

Tijdens de lezing wordt ons verteld hoe het landschap zich van achtergrondtafereel  ontwikkelt tot een zelfstandig genre (denk aan de Gouden Eeuw), dat zich als zodanig weet te handhaven tot in de huidige tijd. Die ontwikkeling wordt boeiend getoond met talrijke afbeeldingen en een helder verhaal

 

 

meer
17
Nov
herfstbladeren
16
Nov
Een hele Tours - Blik op de Tuin 876