Activiteiten & Actueel

19 februari 2018: Helleborus, Kerstroos of Lenteroos

De eeuwige favoriet van plantenliefhebbers

door Hans Kramer, Kwekerij De Hessenhof / www.hessenhof.nl

Als er één plant de laatste tijd erg in de belangstelling is gekomen is het wel de Helleborus en aan die populariteit lijkt maar geen einde te komen. De bekendste soort is de kerstroos, Helleborus niger, die al eeuwen in cultuur is, maar soms niet tot volle tevredenheid groeit. Natuurlijk wordt ingegaan op dit probleem en wat we eraan kunnen doen.

De sterke Helleborus hybride, die jammer genoeg geen officiële Nederlandse naam heeft, geeft nooit problemen. Lenteroos zou een goede benaming kunnen zijn, omdat deze planten meestal al half februari bloeien. Ze zijn al lang voor de sneeuwklokjes aanwezig en kunnen onze tuinen jaar in jaar uit verfraaien met hun bloemen. De bloemen komen voor in een kleurenspectrum van wit, geel, roze-rood, paars en zwart.

De laatste jaren is er enorm gekruist om de kleuren nog spectaculairder te maken en ook dubbele en anemoonbloemige vormen komen voor. Het einde is nog lang niet in zicht en aan de hand van afbeeldingen wordt dieper ingegaan op de laatste stand van zaken. Ook worden volop ideeën aan de hand gedaan om de Helleborussen te combineren met andere planten, zodat moeilijke schaduwhoekjes, die in het voorjaar saai zijn, wat opgevrolijkt worden.

 

 

meer
16
Feb
STORMSCHADE
16
Feb
test