Groentips & Groeninfo
Lipstic x Najib
Submarino
Zvezda Arnhem x Trainspotting

Alles wat u moet weten over Pelargoniums:

Op onze nieuwjaarsbijeenkomst heeft Peter van Baaren-Grob een zeer inspirerende lezing over Pelargoniums gehouden. Na afloop hebben de aanwezigen twee stekken meegekregen om thuis verder op te kweken. Die middag is besloten om aan het opkweken een wedstrijd te verbinden.

Peter heeft ons al diverse tips gegeven, maar een mens is kort van memorie en we dachten dat het geen kwaad kon om alles nog eens op een rijtje te zetten.

Welke stekken hebt u gekregen:

Van de kwekerij hebben we vier verschillende soorten pelargoniums meegekregen.

·      wit label: Pelargonium x hortorum, de gewone staande Pelargonium die zeer uitbundig bloeit en waaronder bijv. de Stellars vallen en die soorten met mooi gevormd en meerkleurig blad.

·      oranje label: Pelargonium x domesticum, de ‘Franse Geranium’. Dit zijn veelal soorten die vroeg in het jaar hun hoogtepunt hebben en vaak halverwege de zomer minder bloemen vormen.

·      rood label: Pelargonium peltatum, de ‘Hang Geranium’

·      groen label: Welriekende Pelargonium, de ‘Geur Geranium’.

Hoe uw plant er straks uitziet kunt u als volgt opzoeken:

U gaat naar de website van kwekerijvandervelde.nl en klikt het tabblad webwinkel aan. Vervolgens tikt u links, bij zoeken, de naam van uw plant in. Helaas werkt dit niet bij alle namen, maar intikken op Google levert wel een treffer op die ook leidt naar kwekerij Van de Velde. Even volhouden dus.

Verzorging en het opkweken.

Verpotten Uw planten zijn al verpot in een (iets te) grote pot. U hoeft ze dus niet meer te verpotten.

Toppen. Veel moderne soorten vertakken uit zichzelf. Mocht u willen dat de plant een bossiger hoedanigheid krijgt kunt u een paar keer de toppen eruit knijpen. Bedenk wel dat de plant dan pas 12 weken later weer bloeit.

Maar misschien wilt u juist wel een slanke plant, in dat geval weinig of niet toppen.

Mesten. Pelargoniums zijn hongerlappen. Vanaf februari moet u wekelijks met een voeding mesten die geschikt is voor ‘groene planten’. Achter op de fles kunt u het NPK-gehalte nakijken. Voor groene planten moeten de N (Stikstof) en K (Kalium) in verhouding hoger zijn dan P (Fosfor). Na ongeveer 2 maanden kunt u overgaan op een meststof voor ‘bloeiende planten’. Voor bloeiende planten
is het belangrijk dat de P en K hoger in verhouding zijn dan de N. Vloeibare tomatenmest is bij uitstek geschikt voor Pelargoniums. U kunt ervoor kiezen de planten 1x per week (bv in het weekeinde) te mesten of die mest zo te verdunnen dat u bij elke watergift iets voeding geeft. Let er dan wel op dat u de wekelijkse dosering niet voorbijstreeft!

Standplaats. Om te overwinteren moeten de planten licht maar niet te warm staan. De planten die u gekregen heeft zijn gewortelde stekken. Zet deze het liefst de eerste maand nog niet te warm, maar wel zo licht mogelijk. In februari mag de temperatuur hoger worden. Pelargoniums kunnen bijna nooit te zonnig staan. Zet ze daarom lekker in een vensterbank op het zuiden. Draai de potten bij elke watergift, dan blijft de vorm mooi evenredig. Vanaf mei mogen ze naar buiten. Let erop dat dubbel-bloemige in de regen snel smetten, deze kunnen dus het best beschut (voor de regen) staan. Pelargoniums haten natte voeten dus denk erom dat er geen water op de schotel/in de ompot blijft staan.

Watergeven. De planten moeten dus beslist niet (te lang) in natte potgrond staan. De beste methode is met uw vinger aan de potgrond voelen of deze droog is.

PAS ALS DIT HET GEVAL IS…, de plant opnieuw water geven. Bij donker weer kan het soms betekenen dat dit maar 1x per week is. Let dus goed op, want té veel water geeft wortelrot. Doordat de wortels dan niet meer in staat zijn water op te nemen gaat de plant door verdamping slaphangen en sterft af!

De wedstrijd.

Velen van u gaven aan het leuk te vinden mee te doen aan de wedstrijd.

Het bestuur zal zich samen met Peter van Baaren beraden op de vormgeving en de criteria van de wedstrijd. Het is beslist niet de bedoeling dat het een ‘Engelse show’ wordt waar perfectie het motto is. De komende zomer moet voor u vooral in het teken staan van genieten. Wij gaan proberen originele prijscategorieën te bedenken waar eenieder met opgeheven hoofd haar of zijn plant met trots kan tonen.  We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u een mail sturen naar hannekelimburg(at)gmail.com met als onderwerp: Pelargonium.

We zullen dan proberen u te helpen.

Peter van Baaren-Grob en Hanneke Limburg

herfstbladeren