Nieuwsbrief - november 2022

Beste lezers,

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de diverse activiteiten die op het programma staan:

LEZING

Maandag 14 november
Lezing ‘Bollen in de border’

door Alie Stoffers, De Tuinerie Tuinontwerp en Beplantingsplannen

Voor veel tuiniers is het een sport de tuin zo lang mogelijk attractief te laten zijn, zo vroeg en lang mogelijk kleur.

Natuurlijk horen voorjaarsbollen hierbij, maar dan wel op de ‘nieuwe’ manier. Geen strakke rode tulpen in zwarte aarde op een rijtje, maar prachtige kleurcombinaties met opkomende vaste planten en een natuurlijk effect.

U kunt het seizoen enorm veel eerder laten beginnen, met bekende maar ook minder bekende bloembollen. Er is zoveel meer dan narcis en tulp.

Ook de techniek komt aan de beurt: wat willen bollen en misschien wel het belangrijkste voor Tuiniers: hoe zorg je dat het afstervend loof niet in de weg zit? Door slimme duo combinaties met opkomende vaste planten te maken, waarvan diverse voorbeelden voorbijkomen. De nieuwe manier van bloembollen is veel minder bewerkelijk en verwilderingsbollen geven elk jaar meer bollen. Nieuwe soorten komen voorbij, zodat het seizoen van de bol begint in februari tot diep in juni.

U gaat prachtige beelden zien, waarvan je zelfs in de herfst voorjaarkriebels krijgt!

Tijdens de lezing is er ook nog gelegenheid om bollen te kopen. Pinnen is dan niet mogelijk; alleen contante betaling.

LOCATIE: MOLENPLAATS Sonsbeek - Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

WORKSHOP

Geef u op voor onderstaande workshop:

Zaterdagochtend 10 december - Workshop ‘Kerstversiering’
o.l.v. Anke Pols van kwekerij en tuin De Boschhoeve

Vlak voor de Kerstdagen heeft u het druk. Toch wilt u ook het huis in kerstsfeer brengen. Om u daarbij te helpen bieden wij een Kerstworkshop aan onder de deskundige leiding van Anke Pols. Er wordt gezorgd voor voldoende materiaal en aan het einde van de ochtend gaat u naar huis met een mooie kerstversiering.

Datum : zaterdagochtend 10 december

Tijd : 10.00 – 12.00 uur, inloop vanaf 09.45 uur

Locatie : Kwekerij De Boschhoeve, Boshoeve 3 in Wolfheze

Opgeven : diny.broer@icloud.com o.v.v. uw naam, lidnummer en datum workshop

Prijs : leden Groei & Bloei Arnhem e.o. € 25,00, niet-leden € 39,50

Betalen : pas ná bevestiging van plaatsing aan: KMTP afd. Arnhem e.o. NL66 INGB 00010198 54 o.v.v. uw naam, lidnummer en datum workshop

Tamme kastanjes

Zoals iedereen gemerkt zal hebben is er dit jaar een rijke oogst aan eikels, beukennootjes, kastanjes enz…

Ook de tamme kastanjebomen in de tuin van Hans en Sjoukje Siebelink in Wolfheze hebben hun best gedaan.

U kunt gratis een emmertje ophalen. Maak dan wel eerst een afspraak via de mail, zodat er iemand thuis is als u langs wilt komen: mersenier@hotmail.com

MeerBomenNu

Het tuinseizoen valt een beetje stil in de winter. Voor degenen die toch graag bezig willen zijn, hierbij het volgende bericht van Margreet Hermsen, vrijwilliger bij MeerBomenNu:

MeerBomenNu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden. Deze geven ze vervolgens weg aan boeren en burgers die willen planten. Zo worden boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek verplant. MeerBomenNu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg met een succes-percentage van 80%.

“Wij geven zaailingen die anders geen kans hebben (ze worden weggehaald of omgezaagd) gratis weg aan terreineigenaren om zo de omgeving verder te helpen vergroenen en de biodiversiteit te vergroten.
Niet iedereen kan of wil een hoog uitgroeiende boom in zijn tuin hebben.
Hiervoor organiseren we twee keer per jaar een Doneer- en Zaailingdag, waarbij we mensen aanmoedigen in hun eigen tuin te kijken of er zaailingen staan van struiken en bomen en die dan te komen ruilen. Alleen brengen of alleen halen mag ook.

Het ideale formaat van een zaailing is tussen knie- en schouderhoogte. Deze slaat goed aan en is makkelijk te vervoeren. Wij oogsten onze zaailingen vooral in het bos, op natuurterreinen en op het terrein van de Landalparken.

Een echte winterklus is het snoeien van druiven en vijgenbomen.
In plaats van de takken weg te gooien zou je hiervan winterstekken kunnen nemen.

Het uitdelen zou via onze bomenhub in Bemmel kunnen. Ik woon in Huissen, daar mogen ze ook afgegeven worden, dan pot ik ze op voordat ze via een uitdeeldag van de bomenhub een nieuw baasje krijgen.

Als laatste wil ik nog wijzen op de mogelijkheid om mee te doen aan verschillende activiteiten:

- 5 november: Oogstdag heide, Heemtuin Malden
- 27 november: Doneer een Zaailing Dag!
- 9 en 10 december: Schaarsbergen, oogsten bij Casa Nova (onder voorbehoud)
- 10 december: Haal je MeerBomenNu Kerstboom!
Het oogsten en planten gaat tot maart door.

Zie voor uitgebreide informatie Agenda - MeerBomenNu

Er zijn o.a. bomenhubs in Bemmel, Berg en Dal, Wolfheze. Idealiter gaan vers geoogste zaailingen direct naar een plantlocatie maar als dat niet kan worden ze tijdelijk op een hub ingekuild.”

Meer informatie: Margreet Hermsen, telefoon 06-29845747 of thermsen(at)freeler.nl
En natuurlijk ook via de website MeerBomenNu

GARDENISTA 2023

Volgend jaar wordt de derde editie van Gardenista, hét groene festival van onze vereniging, wederom in Laag Zuthem gehouden. De data voor 2023 zijn: woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei.
Dat is één dag minder dan de afgelopen editie: 4 dagen in plaats van 5.
Het thema voor de derde editie is: GEZOND GROEN.

Het Gardenista team is op zoek naar versterking. Een aantal afdelingen 'in de buurt' is al eerder aangeschreven, want het is logisch om zoveel mogelijk mensen van dichtbij te halen. Maar dat wil niet zeggen dat je niet mag meedoen als je wat verder weg woont!

TOT SLOT: NOTEER ALVAST IN UW AGENDA!

De Nieuwjaarsbijeenkomst 2023 wordt gehouden op zaterdag 21 januari 2023.

Wij trappen dan ons jubileumjaar af! In de volgende editie van de Nieuwsbrief informeren wij u verder.