Arnhem

Nieuwsbrief - mei 2022

Beste lezers,

150 jaar Arnhem e.o. in 2023

Dit jaar bestaat Groei & Bloei 150 jaar. 

Kort na de oprichting van de KMTP in 1872 werden in 1873 verschillende afdelingen opgericht.

Onze afdeling, Arnhem en Omstreken, was de EERSTE afdeling die werd opgericht en wel op 
30 november 1873.

Volgend jaar in 2023 bestaan wij dus 150 jaar! En dat willen wij met u vieren.

We willen iets groens doen, iets duurzaams, iets voor ons allemaal, iets dat een mooie herinnering zal zijn aan dit bijzondere jubileumjaar.


Daarom vragen we u mee te denken, kom met ideeën, laat ons weten wat u zou doen!

Stuur uw voorstel naar Ellen van den Akker, elvdakker@gmail.com

Wij kijken uit naar uw reacties

 

Een nieuw bestuurslid stelt zich voor

Al geruime tijd zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden.

We zijn dan ook heel blij u te kunnen meedelen dat Antoinette Arents als aspirant-bestuurslid deel gaat uitmaken van ons bestuur.

“Graag stel ik me voor als aspirant-bestuurslid van Groei & Bloei Arnhem e.o.

Mijn naam is Antoinette Arents. In het dagelijks leven werkzaam in de zorg, getrouwd met Roel en moeder van twee pubers. Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in tuinieren en heb, samen met mijn man, na iedere verhuizing altijd onze eigen tuin ontworpen en aangelegd. Ik hou van de rust die tuinieren me geeft en pluk van april tot november graag bloemen uit eigen tuin.

We wonen sinds een aantal jaar in Velp en daar ben ik door buren attent gemaakt op de vereniging Groei & Bloei. Ik lees met veel plezier het tijdschrift, maar vind de activiteiten die voor de leden georganiseerd worden eigenlijk het leukst aan lid zijn. Ik ben dan ook regelmatig te vinden bij lezingen, plantenruilbeurzen en open tuinen dagen. Ik vind het heel leuk om op die dagen contact te hebben met andere tuinliefhebbers en informatie met elkaar te delen. Om dit te kunnen blijven organiseren zijn er natuurlijk vrijwilligers nodig.
Het lijkt mij dan ook erg leuk om me bij het bestuur aan te sluiten en zo mijn steentje bij te dragen.
Ik hoop stiekem een beetje dat andere leden dit lezen en denken: “misschien is dat ook wel iets voor mij”. Kom dan een keer naar één van de activiteiten en spreek ons aan.
Of woon een keer een bestuursvergadering bij om te kijken wat er zoal gebeurt.
Graag ontmoet ik jullie!”

PS : de benoeming van Antoinette moet formeel goedgekeurd worden door de leden tijdens de Algemene Vergadering in het voorjaar 2023, vandaar de term aspirant-bestuurslid. (bestuur)

 

15 mei Arnhem Groen Markt

Volop groene inspiratie tijdens de Arnhem Groen Markt zondag 15 mei bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek
 
Vier zondag 15 mei het voorjaar op de Arnhem Groen Markt. Op deze gezellige markt vind je alles voor tuin en balkon, zoals (fruit)bomen, zaden, biologische bijen- en vlinderplanten, heerlijke moestuinproducten en informatie over groene daken en regenwateropslag.
 
Koop honing bij de imker, laat een tuinschets maken door Arnhem tuiniert en maak kennis met toffe lokale initiatieven als Arnhem Zoemt, SpijkerZwam en Fietsen Voor Mijn Eten. Andere Arnhemmers vertellen je wat er allemaal groeit en bloeit in de stad. Ook voor kinderen is er veel te ontdekken. Kom langs en vier het voorjaar.  

Zondag 15 mei 11:00 – 16:00 uur - Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek - Zypendaalseweg 24A
Gratis entree

Het volledige programma staat op de websites van de organisatoren:
www.groenarnhem.nl en www.arnhemklimaatbestendig.nl

 

Tijdens de Groen Markt is er de volgende ledenwerfactie:

 

Word nu lid van Groei & Bloei Arnhem e.o. en ontvang als welkomstgeschenk een 14-delige kweekset t.w.v. € 59,95.


Hiermee heb je alles bij de hand om groente, kruiden en bloemen te kweken.

 

 

Houd je ook van groen, bloemen en planten en heb je plezier in tuinieren? Deel je deze hobby en je liefde voor de natuur graag met anderen?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Groei & Bloei is een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren; er zijn 127 afdelingen verspreid over Nederland en België.

Maak nu kennis met de oudste afdeling van Groei & Bloei: Arnhem e.o.
Groei & Bloei Arnhem omvat de plaatsen Arnhem, Doorwerth, Heveadorp, Huissen, Oosterbeek, Rozendaal, Velp en Wolfheze

Felco 321 oogst en snoeischaar

Je ontvangt niet alleen het mooie Groei & Bloei tuintijdschrift, maar wij bieden je allerlei leuke en interessante activiteiten, van plantenruilbeurzen tot workshops, van excursies tot lezingen.

Kom langs bij onze stand en we vertellen je hier graag meer over!
Onder degenen die zich tijdens de Groen Markt aanmelden als lid, verloten we een Felco 321 Oogst- en snoeischaar

 

EXCURSIES
 

Zaterdag 21 mei – Excursie naar Kwekerij Van der Velde te Heerde

 Geniet u ook zo van dit prachtige weer? Het prille groen, het ontwaken van de planten in de tuin?
Iedereen is eraan toe om lekker bezig te gaan in de tuin...
Vandaar dat de eenjarige- en kuipplantenkas van kwekerij van der Velde in Heerde weer open is. U kunt weer naar hartenlust snuffelen tussen de vele planten. Zoals gebruikelijk zijn er weer een groot aantal nieuwe soorten

Voor mensen die moeite hebben met kiezen hierbij alvast een waarschuwing: Kwekerij Van der Velde heeft wel heel veel keus. De pelargoniumcollectie bestaat inmiddels uit meer dan 400 soorten en rassen. Vele botanische, welriekenden, hortorums (staande pelargoniums), peltatums (hangers) en domesticums (franse pelargoniums), waarvan sommigen erg oud en onbekend zijn. De overtreffende trap: de fuchsia-collectie bestaat uit meer dan 3000 rassen en soorten. Deze collecties zijn opgebouwd in meer dan 40 jaar.  Daarnaast kweken ze zelf vele éénjarige zomerbloeiers en kuipplanten. Te veel om op te noemen dus. 

U zult tot de ontdekking komen dat dit niet een 'standaard' kwekerij is, waar duizenden plantjes van één soort gekweekt worden. Zij roeien een beetje tegen de stroom in. Alles gebeurt handmatig en met respect voor het milieu. Zo worden er geen remstoffen gebruikt op de planten en kweken ze de planten milieuvriendelijk op. 
Ze vinden het erg leuk om hun planten persoonlijk aan de man te brengen en niet via veiling en groothandel. Op deze wijze proberen ze ook hun enthousiasme voor de soortenrijkdom van de planten over te brengen op u. Sla uw slag!

Dit is een excursie met eigen vervoer.

Verzamelen    Shell station, Bakenbergseweg Arnhem – Tijdstip 9.30 u. vertrek
Kosten            Reiskosten – nader te bepalen
                          Entree leden € 7,00 p.p./ niet-leden € 12,00 p.p. inclusief rondleiding
                          en koffie/thee met iets lekkers
Aanmelden     Uiterlijk maandag 16 mei 2022

 

 


Donderdagavond 9 juni - Avondexcursie naar Tuin ‘FEEST’ te
Hoog Keppel

De tuin van Ingeloes Witte is een cottagetuin van 2800 m2. Ze heeft haar tuin ‘Feest’ genoemd, omdat zij “het een feest vindt, om erin te werken; de tuin een feest is van bloemen en kleuren en omdat het – zelfs na een flinke storm - een feest is de tuin mooi te maken en te genieten van alle kleuren en geuren”. Kortom dit willen we met eigen ogen gaan bekijken.

Dit is een excursie met eigen vervoer.

Verzamelen    Shell-station Bakenbergseweg Arnhem – Tijdstip 18.45 uur vertrek
Kosten            Reiskosten – nader te bepalen
                          Entree leden € 5,00 p.p. / Niet-leden  € 10,00 p.p.
Aanmelden     Uiterlijk zaterdag 4 juni 2022


Zaterdag 25 juni - Dagexcursie per bus in combinatie met
Groei&Bloei Nijmegen

We beginnen de dag in De Tuin van Fortmond. De omgeving van deze landelijk gelegen tuin is bijzonder mooi. Het bevindt zich in natuurgebied De Duursche Waarden in het stroomgebied van de IJssel.

 Bij aankomst valt direct het groene dak van de moderne woning op.
De tuin is 1 ha. groot daarvan is ca. 4000 msiertuin gekenmerkt door grote groepen vaste planten in combinatie met siergrassen. Verder 2000 m2  gazon met bosjes en 2000 m2  bloemenweide dat vloeiend overgaat in het natuurgebied. We krijgen een enthousiaste rondleiding van de tuineigenaar. Wellicht kan hij ook nog wat vertellen over de vele vogels in dit gebied en dus ook in deze tuin. Vogelaars doen er goed aan om een verrekijker mee te nemen.
Vanuit de hele tuin zie je steeds de hoge schoorsteen, een overblijfsel van de steenbakkerij die hier vlakbij tot 1976 in bedrijf was.

Vervolgens rijden we naar Sint Jansklooster waar we De Tuin van Geke Rook gaan bekijken. Deze romatische cottagetuin ligt eveneens in een natuurgebied en wel De Wieden. Omdat er hoogteverschillen in deze tuin zijn kun je vanaf het terras uitkijken over dit natuurgebied.
De tuin wordt omsloten door een uit oude stenen opgetrokken muur wat al voor een heel speciaal aanzicht zorgt.
In de tuin borders op kleur met vaste planten, heesters, siergrassen, rozen, clematissen, enzovoorts. Zelfs de groentetuin is op kleur! In de kruidentuin rozen en leifruit.

In de Noordoostpolder, in Emmeloord, ligt de Lancastergarden. Een boerderijtuin van 4000 m2 met van hieruit steeds een mooi uitzicht over het polderlandschap.
Het is een moderne tuin met strakke lijnen en hagen maar met een natuurlijk ogende beplanting. Naast de oprit is een strakke vijver met verschillende niveaus. En achter de woning bij het terras is nog een tweede vijver met stapstenen die maken dat het wat minder strak overkomt. Achter in de tuin is nog een tuinhuis met deels overdekt terras. Hier is een border met veel geeltinten gerealiseerd. Lange tijd was deze kleur in de tuin niet zo in trek maar nu mag het gelukkig weer.
De naam van de tuin verwijst naar het vliegtuig van het type Lancaster dat hier in 1944 neer is gestort.

We sluiten de dag af met een diner met dekselse pannetjes!

 

De prijs van deze dagtocht is € 73,50 voor leden van Groei & Bloei van de afdeling Arnhem e.o. en € 78,50 voor niet-leden.
In de prijs inbegrepen: het vervoer per bus; de entrees van de tuinen en het diner*. In de tuinen krijgen we koffie/thee of een frisdrankje.
U dient zelf een lunch mee te nemen die op elk gewenst moment te nuttigen is.


Opstapplaats:  8.35 uurRaadhuisplein te Oosterbeek
Aanmelden:    Uiterlijk zaterdag 14 mei 2022

* De kosten van de drankjes bij het diner zijn voor eigen rekening

Bustocht naar Gardenista op 25 mei 2022

Wij moeten u laten weten dat de bustocht NIET doorgaat.

De belangstelling was te gering en daardoor het financiële risico te groot.

Iedereen kan natuurlijk wel op eigen gelegenheid gaan. Het is zeker de moeite waard.

 

Gardenista is hét groenfestival in Nederland

Het 5-daagse festival biedt tuinontwerpers, bloemarrangeurs, hoveniers, kwekers, moestuinierders maar ook studenten, hobbyisten, kunstenaars en cateraars een podium waar ‘Leven in het Groen’ centraal staat. Ben je ín voor een dagje waar al jouw ‘groen’ zintuigen geprikkeld worden? 
Kom dan naar Gardenista van 25 tot en met 29 mei 2022.

Op Gardenista volg je workshops en lezingen van enthousiaste groenprofessionals als Lodewijk Hoekstra, Harry Pierik, Sjaak Willemstein en Monique Bruins Slot van deTuinen Mien Ruys, zij delen hun inspiratie en kunde. Bekende en jonge talentvolle bloemarrangeurs verzorgen demonstraties en moestuinierders laten je proeven van eetbare bloemen.

En bij de 150 exposanten en kwekers koop je de mooiste planten en decoratie voor in je tuin.

 

Voor meer informatie kijkt u op de website: https://gardenista.nl/

 

FLORIADE EXPO 2022


Kom genieten van het groene leven!
Het Floriade-park is sinds 14 april geopend voor bezoekers. Het park is t/m 9 oktober iedere dag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Mogen we jou ook snel verwelkomen op de Expo? 
https://floriade.com/nl/

Noteer alvast in uw agenda: zondag 19 juni  Open -Tuinen-Dag

Onze G&B-afdeling, organiseert ook dit jaar weer de jaarlijkse Open-Tuinen- Dag tijdens de Nationale Tuinweek van 11 t/m 19 juni.  
 

Op deze dag kunt u tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers.
Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen.
Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en tricks uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor uw eigen tuin.
Dit jaar kunt u tuinen bekijken in Westervoort en Oosterbeek.

Binnenkort verschijnt er een extra nieuwsbrief met daarin de adressen en de beschrijving van de tuinen.

 

Hobbykwekerij Parkzicht            

Sinds een aantal jaren kweken Els Keurentjes en Jacqueline van Amerongen bijzondere planten voor bloemborder, pluktuin, potten en bakken. Ze hebben veel soorten prachtige langbloeiende Salvia’s en veel soorten eenjarigen die niet alledaags zijn.
Vanuit deze hobby en passie kweken ze dit vanuit huis/tuin/kas op en daarom is de voorraad niet onbeperkt.
Door jarenlange ervaring willen zij u ook graag advies geven over soorten, mogelijkheden en verzorging van de planten die zij verkopen zodat u optimaal de hele zomer kunt genieten van het vele moois in uw bloementuin.

Verkoopdagen 2022: Vr. 6 en Za. 7 mei en Vr. 13 mei en Za. 14 mei (zolang de voorraad strekt) van 11.00 uur tot 17.00 uur
Julianalaan 24 – 6824 KJ Arnhem

 

Door op onderstaande link te klikken krijgt u alle informatie die u nodig heeft:

https://hobbykwekerijparkzicht.jouwweb.nl/?fbclid=IwAR3hhWSVo-mTKkZz0hw7NDOzDsb6SdiSZIfxH0cM00-wjPTmY_RyMBhYPN0

 

 
Tuin- en plantenverhalen

Leden aan het woord
Wilt u iets vertellen over uw tuin, een bijzondere ervaring delen, een favoriete plant noemen of heeft u een goede tip, schrijft u dan naar elvdakker@gmail.com.

U leest uw bijdrage dan in de volgende nieuwsbrief.

 

De Dwergiris (Iris reticulata) door Hans Siebelink

Iris

De Iris die ik het eerst leerde kennen zat bij mij in de klas. Een beeldschoon meisje met lang blond haar, dat zich `sexy` gedroeg. Ik wist toen niet wat sexy was, zij misschien ook niet. Ze was het mooiste meisje van de klas, maar zij was toen niet mijn type. Ik was verliefd op Jozien (wat ze nooit heeft geweten), omdat ze mij had uitgekozen op het schoolplein bij het spel `Joepie,  Joepie is gekomen ...` Voor het eerst een meisje dat mij zag staan. Dit gebeurde in de 2de of 3de klas van de lagere school, meer dan 60 jaar geleden. Waar is de tijd toch gebleven.

 

Iris de godin

Iris is een godin uit de Griekse mythologie, zij is de boodschapster van de goden. Wanneer de zij een boodschap van de hemel naar de aarde brengt, verschijnt volgens de mythologie een regenboog, die zij dan als brug naar de aarde gebruikt. Iris is een dochter van de zeegod Thaumas en de waternymf Elektra. Omdat zij de dochter van een zeegod is, konden de Grieken verklaren dat de regenboog uit zee scheen op te stijgen. Iris is de personificatie van de regenboog geworden.

 

Iris de plant

Iris is niet alleen de wetenschappelijke naam voor een planten geslacht, maar wordt ook veel gebruikt als een algemene naam voor alle iris-soorten zoals bijvoorbeeld de Lis.De naam Iris, werd aan dit geslacht gegeven door Theophrastus (370-287 v. Chr.), een student van Aristoteles. Hij was een geleerde, botanicus, bioloog en natuurkundige. Zijn twee belangrijkste boeken vormen de eerste systematisering van de botanische wereld en waren belangrijke bronnen voor botanische kennis tijdens de oudheid en de middeleeuwen. Op grond van deze werken noemen sommigen hem de 'vader van de botanie'. Sommige auteurs stellen dat de naam Iris (regenboog) verwijst naar de grote verscheidenheid aan bloemkleuren die te vinden is onder de vele soorten irissen. De iris was lang hiervoor al bekend. Al 4000 jaar geleden werd ze in Egypte en op Kreta gekweekt. In de Egyptische piramiden zijn afbeeldingen van lissen te vinden, die stammen uit 1500 v. Chr. De Franse koning Clovis I (466–511 na Chr.) veranderde, toen hij zich tot het christendom bekeerde het symbool op zijn banier van drie padden naar irissen, de fleur-de-lis. Deze gestileerde iris werd het symbool Frankrijk.

Deze gestileerde iris zie je ook vaak op oude tuinhekken.
 

 

 

Iris het geslacht

De familie telt zo'n 1500 tot 2000 soorten en deze komen bijna op de gehele aarde voor. Tot deze familie behoren onder andere ook de gladiolen, fresia’s en krokussen. De bekendste soorten iris zijn die in onze tuin en bij de vijver staan. Deze zijn te verdelen in drie groepen:

 

Irissen die groeien als moerasplanten met wortels: De bekendste is de Iris pseudacorus (gele lis) die bloeit van mei – juli. Deze plant  is waterzuiverend en komt  n Nederland nog in het wild voor.

 

Irissen die groeien uit een dikke, vlezige wortelstok: deze worden onderverdeeld in baardirissen en baardloze irissen. Ze bloeien van mei – juni, hebben grote opvallend gekleurde bloemen, zwaardvormige bladeren en ze houden van vruchtbare kalkhoudende grond. Iris germanica (baardiris), Iris foetisissima (stinkende lis) en Iris pumila (zwaardlelie) behoren ook tot deze groep.

 

Irissen die groeien uit een bol: De bekendste en mooiste (vind ik) uit deze groep is de dwergiris (Iris reticulata). De eerste dwerg-iris werd in 1596 in Europa geïntroduceerd. Ze komen oorspronkelijk uit Rusland, de Kaukasus en de noordelijke regio's van Iran. Tegenwoordig wordt de dwergiris gewaardeerd als geweldige planten voor insecten. Omdat deze irissen heel vroeg bloeien, zijn ze een favoriet van bijen en andere bestuivers in het vroege voorjaar, wanneer er weinig anders beschikbaar is. Ze zijn bestand tegen vraat van dieren en insecten en doen het goed in potten. Irissen gedijen ook in de (rots)tuin, in de volle grond met goede drainage op een zonnige plaats. Er zijn al veel hybriden met verschillende kleuren. Vanwege hun kleine formaat is het aan te raden om minimaal 10 bollen in een groep te planten. Bollen geplant in de herfst zorgen voor schitterende lentekleuren.

Deze dwergiris is een bloem om echt verliefd op te worden!

(c) Hans Siebelink