Arnhem

DEELNEMERS Open Tuinen Dag 2022

Graag nodigen wij u uit voor een kijkje in andermans tuinen!
Eindelijk is het dan weer zover. Na twee jaar zonder open-tuinen-dag, staan negen tuineigenaren in Westervoort en Oosterbeek klaar om hun tuin te laten bewonderen.

Op deze dag kunt u tal van ideeën opdoen in tuinen – groot en klein – van echte tuinliefhebbers. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en tricks uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor je eigen tuin.
Hieronder volgt de beschrijving van de deelnemende tuinen:

 

Tuin van Corrie Brinkman
Broekstraat 2  Westervoort

 

“Mijn tuin is geen showtuin, meer een liefhebberstuin.Hij heeft een vol karakter, met een pergola met veel hangfuchsia’s en een brede voortuin met daglelies. Naast het huis is een Bonsai-tuin met een kleine vijver.

Achter het huis het terras, de kippenren, een rozenboog en een verhoogde moestuin.

Achter in de tuin groeien bessen, bramen en frambozen evenals een laagstam appel- en perenboom. Verder veel bloemen en kuipplanten. Deze laatste overwinteren in de kas samen met alle vetplanten.”

Corrie zaait en stekt heel graag. De vele plantjes en stekjes die daar het resultaat van zijn gebruikt ze in haar eigen tuin, maar ze verkoopt ze ook voor € 1,- per stuk. De opbrengst

Is voor een goed doel: het kinderkankerfonds Villa Joep!
 

----------------------------------------
Tuin van Nelly van Renssen
Hessepas 22 Westervoort


De tuin ligt aan de rand van Westervoort; aan de voorkant in een woonwijk (Emmerik) en aan de achterkant aan het pittoreske straatje De Pals, vlakbij de dijk.  
Het is een zonnige tuin op het zuidwesten met verschillende zitjes.

De entree van de tuin gaat door een tuinkamer waarin veel tuinaccessoires. Vanuit de tuinkamer loop je via de veranda de tuin in.

De achtertuin bestaat uit twee tuinen.
De eerste tuin vanaf het huis (10m x 20m) is in 1992 door paden en lage groenblijvende heggen verdeeld in diagonale vlakken. Gevarieerde weelderige beplanting zorgt ervoor dat het strakke beeld wordt vervaagd. Voor de tuinen is wat kleur betreft gebruik gemaakt van planten die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. De kleuren gaan mooi in elkaar over en zijn rustig voor het oog. Denk bijvoorbeeld aan lila, roze, purper, paars, hemelsblauw, violet, donkerrood, roodpaars en af en toe een toefje abrikoos of zachtgeel.

De tweede tuin is een lang stuk (8m x 40m) aanvankelijke een volkstuin De moestuin die in de eerste jaren was aangelegd bleek te tijdrovend voor een gezin met jonge kinderen. Om het onderhoud te vereenvoudigen is er gras gezaaid en zijn er 8 fruitbomen geplant. Daarvan resteren de hoogstam appel- en kersenboom. Van het gras is alleen een graspad overgebleven omzoomd door planten.

Er is een tuinhuis met Italiaanse glazen panelen.
Door de hoogstam kersenboom woekert de ramblerroos Bobby James. Er staan 34 soorten rozen in de tuin. Verder is er een kleine kas (ingericht met decoraties) en twee moestuinbakken. Ook is er nog een kleine wilde bloementuin om bijen en vlinders te lokken.

Voor de eerste 40 bezoekers is er een gratis zakje zaad van in de tuin bloeiende planten.

------------------------------------------
Tuin van Max Donders
Julianaweg 23 Oosterbeek

Bij het moderne huis is een moderne voortuin aangelegd, met witte muurtjes en beplantingsvakken met een rand van cortenstaal. In de vakken staan vaste planten in de kleuren blauw en roze en een Cotinus coggygria met donker blad. Om structuur te geven aan de voortuin staan er bolvormige  Liquidambars in blokken van Taxus. De voortuin is ontworpen door Els de Weijer.

Via de zijtuin met schaduwbeplanting komt men over een paadje van flagstones in de achtertuin.

Rondom het gazon zijn borders met vaste planten en heesters. Vanaf het verhoogde terras is er een overzicht over de tuin. Via allerlei paadjes kan de tuin verkend worden en zijn er verstopte plekken te ontdekken in de tuin, zoals het bankje achter de beukenhaag.

Max werkt graag in de tuin.

-----------------------------------------
Tuin van Els de Weijer
Julianaweg 27 Oosterbeek

De cottagetuin is aangelegd rondom een huis in Engelse cottagestijl midden in Oosterbeek.  In de voortuin staat een Japanse esdoorn in de kleur van de luiken van het huis. Er naast is een oude Rhododendron aangeplant om de tuin een volwassen aanblik te geven. De beplanting bestaat uit vaste planten die het hele jaar bloemen geven. Vooral Helleborus is favoriet. De haag bestaat uit wolken van Taxus.

Via een hekje komt men in de zijtuin, waar twee schaduwborders zijn en een grote bloemenborder in de kleuren wit, geel, oranje en rood. De werkkamer van tuinontwerper Els de Weijer kijkt hierop uit, zij heeft de tuin ontworpen en zelf aangelegd.

De achterkant van het huis wordt gedomineerd door een grote Libanonceder. Dit is een gemeentelijk monument. Vogels en eekhoorntjes komen er graag.

Rondom het terras staan bloeiende roosjes in een verhoogde border van gestapelde natuursteen.

Vanuit de veranda is er een uitzicht over de hele lengte van de tuin.

-------------------------------------------
Tuin van Jan Hofstede
Fangmanweg 23 Oosterbeek

Tegenover Bato’s park ligt deze parkachtige tuin. In de voortuin staat een beeld van Jan van IJzendoorn met als titel ‘De haas en de schildpad’.

Lopend langs het huis is een moestuin in verhoogde bakken en een vaste plantenborder waarin bloemen bloeien voor de bijen. De bijenkas staat aan de rand van het gazon. Graag niet te dichtbij komen om de bezige bijen niet te storen bij hun werk.

In het park staan bijzondere bomen die door de eigenaar zelf zijn geplant, waaronder een oude Liriodendron tulipifera en zijn er kunstwerken verspreid over de tuin.

Bij het tuinhuisje is het begin van een paadje waar al wandelend het verborgen Zweiersdal te zien is, dit komt weer uit aan het einde van het park.

---------------------------------------------------
Tuin De Oude Pastorie
Mevrouw Lambrechtsen-ter Horst
Benedendorpseweg 138 Oosterbeek

Deze romantische tuin ligt op een historische plek. De oude pastorie en het kerkje uit de 10e eeuw speelden een belangrijke rol tijdens de zware gevechten in september 1944. De huidige eigenares is een van de vijf jonge kinderen die deze dagen in de kelder onder het huis doorbrachten.

De tuin, destijds door haar moeder aangelegd, is in grote lijnen hetzelfde gebleven met oude taxus- en buxusvormsnoei, een bijen- en kippenhuisje, bloemenborders en een grote moestuin. Onder de oude Libanonceder is een beeldhouwwerk (Pieter Starreveld) van de vallende Pegasus, die in de spiegelvijver verrijst, op de plek waar 58 Britse soldaten tijdelijk een graf vonden. Lopend door de tuin, waar de natuur vaak haar gang mag gaan, naar het Kerkpad is er een schitterend uitzicht over de glooiende uiterwaarden naar de meanderende Rijn met de spoorbrug.

-----------------------------------------
Henk’s Pluktuin
Erik van der Gronden
Kerkepad 2 Oosterbeek

Naast het oude kerkje aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek, staat het roze huis waar Erik woont. Er is een pluktuin, genoemd naar Erik’s vader Henk, waar u in de zomer bloemen kunt plukken. Daarnaast is er een boomgaard met uitzicht op de uiterwaarden en een moestuin waarvoor een schoffel-abonnement kan worden afgesloten. Er is ook een kleine imkerij waarvan de honing te koop is.

 

----------------------------------------
Tuin van Marloe Tromp
Mariaweg 62 Oosterbeek

Marloe tuiniert op gevoel. Zij heeft een natuurlijke tuin die uit vloeiende borders bestaat.
Ze gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, geeft zo min mogelijk water en bemest niet extra.
De vele planten die er groeien en bloeien voelen zich van nature thuis op de zandgrond.
Er is veel fruit in de tuin te vinden, zoals frambozen, aardbeien, diverse bessen en ook de Japanse wijnbes en een vijgenboom.

Favoriete planten van Marloe zijn de Kitaibelia (wijnblad) en de Kirengeshoma  (Japanse wasbloem).
Enkele grassoorten zorgen voor de dynamiek.

---------------------------------------------------
Tuin van Ellen van den Akker
Mariaweg 66 Oosterbeek

Voor het huis een smalle voortuin met rechte vakken beplant met rozen en op de hoek een Cornus Kousa (kornoelje). De voortuin is in de kleuren geel wit en blauw.

Achter domineren in het ontwerp van Anet Scholma ronde vormen met een door een beukenhaag omgeven cirkel. De helft daarvan is verdeeld in drie vakken(‘taartpunten’). Daarlangs zijn leiappels geplant. Er staan kruiden, snijbloemen en groenten in. De andere helft van de cirkel is beplant met vaste planten in de kleuren rood, oranje en geel.
Er is een schuur onder een hoge hazelaar met daarvoor een tuinbank, om al vroeg in het voorjaar van de zon te kunnen genieten en een kasje.
Het accent ligt op de beplanting, die zelf gekozen is, er is geen gras. De klinkerpaadjes verbinden de verschillende borders.

Tevens zijn deze dag Provençaalse stoffen, tafelkleden en kleine zeepjes, zakjes lavendel, enz. te koop.

 

Zowel in Westervoort als in Oosterbeek kunt u onderweg langs gaan bij de gezellige horeca voor een versnapering en eventueel toiletbezoek.

Wij wensen u een prachtige dag met veel tuininspiratie!