Arnhem

Extra Open Tuinen Dag 2022

 

Onze open-tuinen-dag wordt gewoontegetrouw in juni gehouden; dat was dit jaar ook het geval. Maar het leek ons een goed idee om daarnaast de tuinen ook eens in een andere maand van het jaar te laten zien en wel in augustus. Er bloeien in deze hoogzomerse periode weer andere planten en heesters dan in juni en u krijgt tuinen te zien die in deze maand op zijn mooist zijn.

We hebben een negental tuineigenaren in Arnhem en Velp bereid gevonden hun tuin op zondag 21 augustus open te stellen. U vindt hieronder de adressen van de tuineneigenaren die meedoen. In een volgende nieuwsbrief krijgt u de beschrijving met foto's van de tuinen. 

 

Hieronder vindt u de adressen met een korte beschrijving van de tuinen. De adressen zijn gezet in de volgorde waarin u de tuinen - wat betreft de route - het beste kunt bezoeken:

ARNHEM

Tuin van Afke Wiersema
Joris van der Haagenlaan 35 Arnhem
 

“Veertien jaar geleden is onze tuin ontworpen door Michel van Kammen uit Burgum. Het beplantingsplan is toen ontworpen door Lianne Pot van Lianne’s Siergrassen uit De Wilp (Gr.) Een deel van de achtertuin is ingericht als prairietuin.

Twee jaar geleden hebben wij het grasveld in de voortuin veranderd in een wildebloementuin. Het zadenmengsel is in overleg met Cruydt-Hoeck Wildebloemenzaden vastgesteld.

Wij hebben toen ook in navolging van Lianne in de plantvakken van de achtertuin 8cm lava aangebracht. Reden: wij willen minimaal drinkwater gebruiken voor de beplanting.

Vorig jaar hebben wij de voortuin op deze manier behandeld.

Hoe hebben wij dit uitgevoerd:
Aanwezige beplanting opzijgezet en vervolgens goede bovengrond ruim spa diep ook opzij gezet. Vervolgen spa diep van de zanderige ondergrond afgevoerd. Daarna 20 cm compost aangebracht en doorgewerkt met de eerder opzijgezette bovengrond. Planten weer teruggezet en 8cm lava aangebracht."
 

De tuin van Marja Kappelle
Holtweg 6 Arnhem/Schaarsbergen

 

De tuin van Marja is langgerekt over de breedte van het huis, zodat je vanuit de woonkamer er een mooi zicht op hebt. De tuin is twaalf jaar oud, heeft een grote vijver, bloeiende borders met veel rozen en er is een groentetuin.

Marja kiest ervoor alleen regenwater te gebruiken om haar tuin water te geven. Het meeste water geeft ze aan haar moestuin.

In deze tuin is goed te zien wat de klimaatverandering doet met het groen in deze droge periode.

Het Arnhems Labyrint-Antoinette Kuhlmann

Het labyrint ligt in Arnhem Noord, west op het veld aan de Amsterdamseweg.
Je kunt er op twee manieren komen:
Entree aan de Amsterdamseweg tussen de witte zorgvilla Rosorum en nummer 199; parkeren is daar niet mogelijk.
Entree aan de Veluwestraat via het pad tussen nummer 62 en 64.
Hier is wel parkeergelegenheid.

Een heerlijke plek die je uitnodigt om te genieten van geurende planten en kleurrijke bloemen, waar je anderen kunt ontmoeten of tot jezelf kunt komen.

De vorm van het Arnhems Labyrint is geïnspireerd op het roosvormige labyrint in de kathedraal van Chartres. In tegenstelling tot een doolhof, kent een labyrint maar één route. Dit pad staat symbool voor je levensweg.

Plantenlabyrint

Wat het Arnhems Labyrint uniek maakt, zijn de bijzondere planten, geplant volgens een kleurpatroon. In deze stadstuin vind je meer dan 75 verschillende soorten planten. Een bonte verzameling bloemen, kruiden, grassen, geneeskrachtige en soms eetbare planten.

De tuin van Rina en Rudy van der Zande
Ulenpaslaan 19 Arnhem
           

In deze stadstuin is te zien dat een romantische bloementuin niet altijd groot hoeft te zijn.

In de voortuin staan een magnolia, een berk in parasolvorm en een pindakaasboom.  

Over het bruggetje van de vijver loopt u langs het huis naar de achtertuin. Daar is een rechthoekige vijver omzoomd door een grote bloemenzee.

Het is een weelderig geheel, vol verschillende soorten planten en waar volop geëxperimenteerd wordt. Een georganiseerde chaos. In de tuin zijn 28 verschillende rozen te vinden. Tussen de planten staan dahlia’s in potten, die met liefde worden gekweekt. Er is een knus zitje tussen de bloemen en de eigenaar heeft zelf een insectenhotel gemaakt.

Deze tuin is een inspiratiebron voor iedereen met een kleine tuin, die weinig tegels en veel bloemen wil.

Deze tuin ligt op de grens van Arnhem en Velp en dichtbij de volgende twee tuinen.

 

VELP


De tuin van Arlette Riggeling
Talingsingel 40 Velp
(ingang achterom)
 

“Pas in 1995 ben ik me gaan verdiepen in het tuinieren, toen kreeg ik een eigen tuin. Mijn zus heeft me aangestoken en warm gemaakt voor het verzamelen van kuipplanten. Ik ben toen lid geworden van Groei en Bloei.

De tuin is in vakken verdeeld en is ‘n mengeling van vaste-, gezaaide- en kuipplanten. De kuipplanten overwinteren in een kas elders. Voor mij zijn de maanden juli, augustus en september de mooiste bloeimaanden. 

Mijn man is imker, dus er zijn ook diverse honingsoorten te koop.

Jullie zijn van harte uitgenodigd in mijn tuin”.

Arlette Riggeling-Paul

 

De tuin van Els Keurentjes
Plevierstraat 20 Velp

“Wij zijn drie jaar geleden hier komen wonen, mijn eerste tuin op de zware klei....en dat is wennen en uitproberen. Dat is ook wel mijn doel van tuinieren; bezig blijven in de tuin.
Dus verwacht geen perfecte tuin die af is. Wel een combinatie van vaste planten en
eenjarigen met veel Salvia’s....dat blijft mijn passie!"

 

Tuin van Riet en Wim de Koning  
Van Tienhovenlaan 15
Velp   
 

“Natuurlijk moet ook in onze tuin gewerkt worden, maar het moet een feestje zijn; het gaat niet om de mooiste tuin,maar hij moet wel strak en kleurrijk zijn!
In onze tuin mag/kun je lekker “onderuit” zitten; er zijn verschillende terrasjes, borders met  bloemen , heesters en een vijver en …er is ook keramische-kunst te zien én te koop!
Dus U bent van harte welkom op 21 augustus a.s.”

 

Tuin van Loes en Leo Hammer 
Beekhuizenseweg 85 Velp

In de Japanse geïnspireerde voortuin bloeien in het voorjaar uitbundig de vele soorten azalea’s in roze, wit en paars. Daarnaast zijn er Japanse bomen, zoals de Katsura en de Styrax, de Ginkgo, de Japanse kornoelje, esdoorns, hortensia's en Japanse grassen. De waterpartij en het prieel completeren het geheel. In deze tijd hebben de kleuren geel en wit de overhand.
Aan de andere kant van het huis onder twee reusachtige bruine beuken is een schaduwtuin met aangrenzend een groente- en kruidentuin.
 

Op deze dag is ook de tuin van Els de Weijer in Oosterbeek open voor bezichtiging.

Tuin van Els de Weijer
Julianaweg 27 Oosterbeek
 

De cottagetuin is aangelegd rondom een huis in Engelse cottagestijl midden in Oosterbeek.In de voortuin staat een Japanse esdoorn in de kleur van de luiken van het huis. Ernaast is een oude Rhododendron aangeplant om de tuin een volwassen aanblik te geven. De beplanting bestaat uit vaste planten die het hele jaar bloemen geven. Vooral Helleborus is favoriet. De haag bestaat uit wolken van Taxus.

Via een hekje komt men in de zijtuin, waar twee schaduwborders zijn en een grote bloemenborder in de kleuren wit, geel, oranje en rood. De werkkamer van tuinontwerper Els de Weijer kijkt hierop uit, zij heeft de tuin ontworpen en zelf aangelegd.

De achterkant van het huis wordt gedomineerd door een grote Libanonceder. Dit is een gemeentelijk monument. Vogels en eekhoorntjes komen er graag.

Rondom het terras staan bloeiende roosjes in een verhoogde border van gestapelde natuursteen. Vanuit de veranda is er een uitzicht over de hele lengte van de tuin.